RUŽNA SLIKA U SVIJETU / Loš glas se daleko čuje: i svjetski mediji izvještavaju o drami na Markovom trgu!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dpa objašnjava da se ratni veterani osjećaju marginaliziranim, da traže bolji socijalni status i medicinsku njegu i ostavku resornog ministra Predraga Matića

29.5.2015.
15:37
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Svjetske novinske agencije izvještavaju o prosvjedu hrvatskih branitelja koji su u četvrtak navečer našli utočište u crkvi nakon što ih je policija rastjerala s Markova trga.

Njemačka agencija dpa javlja da se veliki broj hrvatskih ratnih veterana zabarikadirao u ckrvi sv. Marka u Zagrebu nakon pokušaja policije da ih rastjera, a austrijska APA donosi svoje izvješće pod naslovom "Dramatični prosvjed hrvatskih ratnih veterana u središtu Zagreba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje agencije citiraju "vođu prosvjeda Đuru Glogoškog da ih samo mrtve mogu iznijeti iz crkve".

Dpa objašnjava da se ratni veterani osjećaju marginaliziranim, da traže bolji socijalni status i medicinsku njegu i ostavku resornog ministra Predraga Matića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska agencija STA javlja da je došlo do proboja kordona i prvih sukoba policije i prosvjednika i da stanje na Markovom trgu uznemirava hrvatsku javnost. "Građani strahuju da bi napeta situacija mogla krenuti u neželjenom smjeru koji bi mogao donijeti i žrtve."

Veterani Domovinskog rata prosvjeduju od rujna ispred ministarstva branitelja tražeći ostavku ministra branitelja Freda Matića i njegovih suradnika jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava, navodi agencija Beta. Jučerašnji braniteljski pokušaj razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem i njihov prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije. Danas se situacija još više rasplamsala, a skupini u crkvi pridružili su se i branitelji koji su probili policijski kordon. Beta također prenosi da su bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović izjavili da je riječ o jednom obliku ozbiljnog pokušaja destabilizacije zemlje te pozvali na otvaranje dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanjug piše da branitelji ne odustaju od prosvjeda te da je noćas reagirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je pozvala sve odgovorne na iskorak prema dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja te rekla da pokušava stupiti u kontakt s premijerom Milanovićem.

Poziv hrvatske predsjednice da se sačuva dostojanstvo i otvori dijalog prenosi i francuska agencija AFP i dodaje da se 130 prosvjednika našlo utočište u crkvi svetog Marka te da ih je još dvjestotinjak na prilazima trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki AP također piše kako su se prosvjednici, dio njih u invalidskim kolicima, sklonili u crkvu gdje su dobili zaštitu rimokatoličkih svećenika.

Agencija Bloomberg navodi da veterani prosvjeduju od rujna i prenosi riječi Josipa Klemma kako traže razgovor s premijerom Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo