teške optužbe / Lovrinović traži opoziv guvernera Vujčića: 'Tako će se zaštititi imovina građana'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iznio je informacije prema kojima je HNB u prvih šest mjeseci ove godine ostvario novi gubitak od 1,3 milijarde kuna

18.10.2018.
13:11
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u četvrtak je na konferenciji za novinare pozvao predsjednika Sabora da pokrene postupak opoziva guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića i tako zaštiti imovinu hrvatskih građana odnosno devizne rezerve.

Iznio je informacije prema kojima je HNB u prvih šest mjeseci ove godine ostvario novi gubitak od 1,3 milijarde kuna. Podsjetio je i da je prošle godine HNB zabilježio gubitak od 2,5 milijardi kuna, što su i sami priznali, a kao razlog naveli negativne tečajne razlike. „U samo godinu i pol ukupni gubitak HNB-a iznosi 3,8 milijardi kuna“, upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nema tog poduzeća u Hrvatskoj koje je u ovako kratkom roku napravilo toliki gubitak. Sva brodogradilišta nisu u godinu i pol dana ostvarila takav gubitak“, istaknuo je.

Zatražio je i da se guvernera pozove na saslušanje u Sabor, da se hitno izmijeni zakon o HNB-u i dopusti ulazak državne revizije u HNB kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari, odnosno, utvrdilo koliko iznose državne rezerve Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od predsjednika Vlade traži objašnjenje zašto je zažmirio i tolerirao ogroman gubitak HNB-a u prošloj godini, jer je upravo on taj koji je podržao da se Borisu Vujčiću produži mandat na još šest godina. Po njemu, to znači da premijer „izravno potiče takve ljude da loše upravljaju deviznim rezervama koje predstavljaju vlasništvo Hrvatske“.

Kazao je da je njegova stranka izrazito zabrinuta zbog lošeg upravljanja deviznim rezervama i poslovanja HNB-a uopće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pouzdanih izvora, dodao je, saznao je da su unatoč gubitku u prošloj godini od 2,5 milijarde kuna članovima vodstva HNB-a isplaćeni bonusi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo