financijski rollercoaster / Ludi svijet kriptovaluta: U danu se dobivaju i gube stotine milijardi dolara

Samo u zadnjih 24 sata vrijednost svih kriptovaluta porasla je za više od 100 milijardi dolara

27.7.2021.
22:26
VOYO logo

Ne znamo kako u Vatikanu stoje s kriptovalutama ali nema sumnje da će se i središnja banka Katoličke crkve uskoro početi trgovati s Bitcoinima, Ethereumom, Dogcoinom i ostalim virtualnim valutama. Jer zadnjih godinu dana gotovo sve najveće banke i financijske kuće s američkog Wall streeta i Londonskog Citija su zakoračile u financijski svijet koji trenutno vrijedi bilijardu i po dolara ili ako vam je lakše 1500 milijardi.

Samo u zadnjih 24 sata vrijednost svih kriptovaluta porasla je za više od 100 milijardi dolara. Ali isto tako se njihova vrijednost može i srušiti za nekoliko stotina milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kada je RTL Direkt prije nekoliko mjeseci radio temu o Bitcoinu njegova vrijednost je sa 6.000 skočila na fantastičnih 60.000 dolara da bi onda pala na oko 30.000 a danas se evo opet diže na 40.000 dolara.

Image
zarađivao je rudarenjem /

Prva smrt od rudarenja bitcoina: Lovaca na kriptovalute ubila je struja dok je popravljao računalo

Image
zarađivao je rudarenjem /

Prva smrt od rudarenja bitcoina: Lovaca na kriptovalute ubila je struja dok je popravljao računalo


Dakle financijski rollercoaster koji nije za one slabijeg srca i živaca ali je usprkos svemu daleko od propasti koju već godinama Bitcoinu i ostalom kripto svijetu prognoziraju tradicionalni ekonomisti i financijaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govore nam to i vijesti da su i najveći igrači budućnosti poput vlasnika Tesle Elona Muska ili osnivača Twittera Jacka Dorseya u kripto svijet uložili milijarde dolara. Ali ne samo zbog buduće zarade nego prije svega zbog mogućnosti koju donosi kripto-svijet u kojem nema ni banaka kao posrednika, u kojem nema diktata centralnih banaka i država, svijet u kojem je istodobno sve transparentno ali je i sve anonimno.

Ali još jednom napominjemo i svijet u kojem je za male ulagače sve to i dalje jako rizično. I to upravo zbog spomenutih velikih ulagača koji i svojim novcima ali i samo svojim riječima mogu pomaknuti tržište gore ili dolje. Evo što o tome kaže vlasnik najveće hrvatske kripto mjenjačnice.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjave Elona Muska kao vrlo značajnog influencera definitivno utječu na cijenu kriptovaluta. Ali, vrlo je teško procijeniti da li je samo to bio utjecaj ili možda, recimo neki od većih igrača je odlučio kupiti ili prodati, zatvoriti ili proširiti svoju poziciju. Primjerice, kad je Tesla kupovala svoj osnovni portfolio, tamo kroz zadnji kvartal prošle godine mi cijelo vrijeme nismo imali informaciju da Tesla kupuje tu ogromnu količinu kriptovaluta. Što znači da je cijena išla gore, ali mi nismo znali zašto, sve dok nije izašao kvartali izvještaj Tesle gdje je postalo vidljivo koliko su zapravo bitcoina kupili. Ono što je moguće da je porast u zadnjih mjesec dana rezultat toga što je, recimo Microsoft kupio milijardu dolara vrijednosti bitcoina. Mi to nećemo znati sve dok ne izađe njihov izvještaj. Dakle, mi trenutno nagađamo da je uzrok bio Elon Muska. Ali, isto tako može biti da je HNB kupila milijardu dolara vrijednosti bitcoina na otvorenom tržištu, što opet ne znamo do izvještaja", rekao je Nikola Škorić, direktor kripto mjenjačnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo