SKUPŠTINA LIJEČNIČKE KOMORE / Luetić: 'Prioritet je zakonsko definiranje plaća liječnika po uzoru na zakon o plaćama sudaca'

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

'Ne možete razgovarati o pravima liječnika po bilo kojoj osnovi, bez liječnika', rekao je Kujundžić

29.6.2019.
16:20
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Novo vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) kao prioritet svojega mandata u subotu je na konstituirajućoj sjednici Skupštine HLK izdvojilo osnaživanje položaja liječnika u Hrvatskoj putem zakonskog definiranja plaća, a obnovu prava liječnika na reprezentativnost, odnosno, pregovaranje o svojim pravima, najavio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Što se tiče reprezentativnosti Hrvatskoga liječničkog sindikata, odnosno liječnika, nitko to više ne zagovara od mene. Ne možete razgovarati o pravima liječnika po bilo kojoj osnovi, bez liječnika", rekao je Kujundžić na početku konstituirajuće sjednice Skupštine HLK-a u mandatu 2019.-2024. u Školi narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuvši kako je krivnja što je 2014. potpisan kolektivni ugovor nepravedan po pitanju prekovremenog rada za liječnike dijelom i na sindikatu, Kujundžić je istaknuo kako mu je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić više puta obećao da će taj problem biti riješen, da je to samo pitanje tjedna, te se nada da bi se to moglo dogoditi u idućih mjesec dana.

Kujundžić: Vjerujem u dijalog

"Sigurno u novome kolektivnom ugovoru, koji će biti do kraja srpnja, to će biti ispravljeno", poručio je ministar. Čestitao je novoizabranom čelništvu HLK-a, predsjedniku Krešimiru Luetiću i zamjenici Vikici Krolo te pozvao na suradnju i zajedništvo u ostvarivanju prava hrvatskih liječnika koji se, kako je rekao,  "mogu mjeriti sa svijetom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo zajedno, ako razgovaramo, ako iznosimo argumente, i kada su dijametralno suprotni, uvijek ćemo napraviti pozitivan pomak. Vjerujem da u dijalogu, neovisno kojoj udruzi pripadamo i iz kojega tijela dolazimo, kad sjednemo, možemo se dogovoriti, zajedno nastupiti, i prema hrvatskim vladama koje će dolaziti i odlaziti, i prema hrvatskoj javnosti, i izboriti se da hrvatski liječnici ostanu u Hrvatskoj i tu budu primjereno plaćeni za svoj rad i imaju primjerene uvjete", poručio je Kujundžić.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić složila se da je suradnja svih liječničkih udruga ključna za ostvarivanje prava liječnika. "Sinergija djelovanja naših udruga temelj je na kojem moramo graditi borbu za bolju poziciju liječnika, za naše plaće, naše radne uvjete", rekla je Čulinović-Čaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora Željko Krznarić ocijenio je kako liječnički stalež nije ugrožen, "ali mogao bi biti". "Na čelu s Komorom siguran sam da i hrvatski liječnički sindikat i zbor mogu pomoći da djelujemo na tragu skrbi o ljudima, djelatnicima i kao i imperativa izvrsnosti hrvatskog zdravstva, poručio je.

U ime dekana zagrebačkoga Medicinskog fakulteta Marijana Klarice novom čelništvu HLK-a čestitala je ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar" Mirjana Kujundžić Tiljak, a okupljenima su se obratili i dekani ostala tri medicinska fakulteta: Jure Milat (Osijek), Tomislav Rukavina (Rijeka) te Zoran Đogaš (Split). Zaželjevši novom čelništvu "uspješan i plodonosan mandat u interesima hrvatskog liječništva", istaknuli su kako je "prioritetni zadatak Komore sinergijom svih dionika urediti sustav koji će stvoriti povoljnije uvjete za liječnike kako bi se izbjegao nemjerljiv demografski i ekonomski gubitak koji odlazak mladih stručnjaka iz Hrvatske predstavlja za zemlju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad mladi čovjek danas pred diplomom još nije siguran što ga čeka ove godine, a kamoli u onima koje dolaze, to je onda zaista problem nas svih. Sad je prekretnica, promislimo malo svi zajedno, sjednimo za stol, pronađimo zajedničko rješenje", rekao je Đogaš. 

Čestitke novom čelništvu HKL-a u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prenio je Tomislav Madžar koji je kazao kako su hrvatski liječnici "uz sportaše vjerojatno najprepoznatljiviji simbol hrvatskog društva" te će u tom smislu uvijek imati potporu predsjednice Republike, u kojoj će "uvijek naći sugovornika za sve svoje teme ili potencijalne probleme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svoje i ime svoje zamjenice Vikice Krolo, predsjednik HLK-a Krešimir Luetić zahvalio je nazočnima na čestitkama, svim članovima Komore koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su u timu "Zajedno dalje" prepoznali kvalitetne kandidate i ponajbolji izborni program.

"Činjenica da imamo izravan mandat od članstva ispunjava nas ponosom, predstavlja nam izuzetnu čast, ali i ponajveću odgovornost da nastavimo s pozitivnim promjenama koje smo pokrenuli u prethodnom razdoblju. Ujedno to je i obveza da oživotvorimo ciljeve koje smo predstavili u našem programu", rekao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prioritetne ciljeve naveo je zakonsko definiranje plaće liječnika po uzoru primjerice na zakon o plaćama sudaca, vremensko-kadrovske normative "kako bi se rad liječnika mogao organizirati i provoditi prema pravilima struke na svim razinama zdravstvene zaštite", cjelovitu reformu specijalističkog usavršavanja i pripravničkog staža te projekte stručnog usavršavanja u zemlji i inozemstvu "dostupne za sve članove Komore".

"Hrvatski zdravstveni sustav ima svoje poznate financijske, infrastrukturne i organizacijske slabosti. Upravo liječnici svojim prekovremenim radom, odricanjem i žrtvom održavaju dostupnost, funkcionalnost i kvalitetu sustava kakvog ga poznajemo", napomenuo je Luetić. Upravo zbog toga krajnji je trenutak da se s riječi pređe na djela, kako bi se nastavkom rada na osnaživanju položaja liječnika u Hrvatskoj, jačanju njihovih krovnih institucija i unaprjeđenju zdravstvenog sustava umanjio osjećaj nezadovoljstva i besperspektivnosti među liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konačno je vrijeme da s riječi prijeđemo na djela. Sjednimo za stol, iznjedrimo najbolja rješenja i implementirajmo ih. Nemojmo dopustiti da nas dnevna ili lokalna politika ili različite interesne skupine opstruiraju u namjeri da zadržimo liječnike u našoj zemlji i očuvamo funkcionalnost i kvalitetu hrvatskoga zdravstvenog sustava", poručio je novi predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo