krađa drva / Lugar, inače zaposlenik Hrvatskih šuma, 'malo zažmirio' pa za krađu drva primio nešto više od 20.000 kuna mita

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Primao je 100 kuna mita po metru kubičnom drva...

10.6.2022.
17:08
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je na temelju kaznene prijave PU međimurske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1981., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Radi se o lokalnom lugaru, koji radi u trgovačkom društvu Hrvatske šume u Šumariji Čakovec, i suokrivljeniku kojem je lugar omogućio da na nezakonit način dođe do drva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRPELJ, jež, jazavac... /

Može li luđe? Hrvatske šume 720 kuna platile šest fotografija životinja iz - hrvatskih šuma!

Image
KRPELJ, jež, jazavac... /

Može li luđe? Hrvatske šume 720 kuna platile šest fotografija životinja iz - hrvatskih šuma!

Lugaru je bilo povjereno čuvanje šuma i šumskih zemljišta, a bio je odgovoran i za nadzor prilikom "samoizrade ogrjevne drvne mase".

Unatoč svojoj poziciji, pristao je drugom okrivljenom omogućiti da uzme više drvne mase nego što smije. Za tu je uslugu lugar od "kolege" primao 100 kuna mita po metru kubičnom drva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK tvrdi da su dvojica na taj način kršili Zakon o šumama, upute Uprave i razne pravilnike. Lugar je zapravo dopuštao da sa šumskog područja pod upravljanjem Šumarije Čakovec drugi okrivljenik poruši, pripremi i odveze drvo za ogrjev, bez da je istu prethodno doznačio, izmjerio, kategorizirao, unio u knjigu primanja i naplatio.

Istražitelji su izračunali da je drugi okrivljeni zaradio više od 94 tisuće kuna, a Hrvatske šume oštećene su za skoro 37 tisuća kuna. Lugar je, kao mito, primio nešto više od 20 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika”, stoji u priopćenju USKOK-a. Lugar je osumnjičen za primanje mita, zlouporabu položaja i krivotvorenje dokumentacije, a drugi će okrivljeni odgovarati za davanje mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo