Što je pošlo po zlu? / Macan za RTL Direkt: 'Crni labud je iznenadan događaj poput 11. rujna. To se HDZ-u nije dogodilo'

U RTL Direktu rezultate izbora za Europski parlament komentirao je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan

27.5.2019.
23:13
VOYO logo

Sinoć održane izbore za Europski parlament koji su donijeli pregršt iznenađenja za RTL Direkt komentirao je komunikacijski stručnjak koji je vodio nekoliko političkih kampanja i bio savjetnik premijera Plenkovića, Krešimir Macan

HDZ-ov analitičar i voditelj kampanje Robert Kopal za loš rezultat na izborima optužio je "crnog labuda". Macan kaže da se nesretni "crni labud" njemu nikad nije dogodio jer...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi značilo da nisam znao što se događa u kampanji. To je događaj koji se događa iznenada, nešto kao 11. rujna, ali to se ovdje nije dogodilo."

Neki će reći da je "crni labud" zapravo Andrej Plenković, on je odlučio o svemu i preuzeo odgovornost i za listu i za kampanjau i poruke u kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On može biti odgovoran, ali nije taj nepredviđeni moment. Tko god je analizirao listu, čim postavite takvu listu možete očekivati kontrakampanju. To su kombinacije na koje morate računati, to nije iznenađenje", rekao je Macan.

Davor Bernardić tako se na kraju pokazao kao mnogo pametnijim "izbornikom" od Plenkovića, osvježio je listu s nekim ljudima, ali na nju stavio prepoznatljiva lica pa i stranačke protivnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, on je sve protivnike stavio na listu, ali i prepoznatljiva imena. Sad je lako imati naknadnu pamet, ali da je HDZ na listi imao Kovača ili Petir... Svi koji su podržali Marijanu Petir onda bi podržali tu listu. HDZ-u je de facto nedostajalo jedan posto za peti mandat. Kad netko kaže da je SDP narastao, to nije točno. Oni su i jedni i drugi pali naspram istraživanja, ali je HDZ pao više", objašnjava Macan.

Je li HDZ-u ipak nedostajao Milijan Brkić i njegova logistika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate imati nekoga na terenu koji će znati izvući sve, one koje znate imenom i prezimenom. HDZ je uvijek imao tu snagu izvući te glasače. Zašto sad nije? Ili još gore, da su izašli i glasali za druge, ali mislim da nisu ni izašli", kazao je Macan.

Najzanimljviji je ipak rezultat Mislava Kolakušića. Macan smatra da mu je 'vjetar u leđa' dala anketa od nekoliko dana prije izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je anketa identificirala da je on blizu prelaska praga i dala mu mogućnosti, uspjela je mobilizirati. On je imao te oglase, očigledno je radio analize, imao je jeftinije oglase, ali su oni bili ciljani, dobri i on je jedini imao interakciju. Njegove objave su išle do 5000 lajkova, 500 shareova. No to nije dovoljno, morao je još, pričao je s ljudima, imao grupe, imao kampanju, bio prisutan u medijima. I taj protestni momenat ga je progurao", analizirao je Macan uspjeh Kolakušića.

Bivšeg suca Trgovačkog suda i budućeg europarlamentarca u kampanji su karakterizirale i jednostavne i direktne poruke biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavne i bez alternative. Protiv korupcije, on je sudac, on je čist", kazao je Macan.

Već danas je Kolakušić najavio da su mu sljedeći korak predsjednički izbori. Macan smatra da bi mogao vidjeti drugi krug:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može dosta pomutiti računicu na predsjedničkim izborima. Ući će u prostor Živog zida, a znamo da je na prošlim izborima Sinčić dosta 'zamutio vodu'. Tu je on, tu je možda i Škoro... Ako bude dodatnih kandidata moglo bi se dogoditi da netko s 20-ak posto uđe u drugi krug, a on je tu negdje", rekao je Macan dodajući da je Kolakušić ukrao poruke - borbu protiv korupcije - Daliji Orešković, ali i da bi to mogao značiti kraj Mosta jer on ulazi na njihov teren.

Zanimljivost izbora su Suverenisti i Ruža Tomašić, koji su se isprofilirali kao biračima draža desnica od Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ona - Ruža Tomašić. Imamo pohvalnu stvar da smo konačno ovaj put glasali za ljude koji su nešto postigli, prvi put smo honorirali rad za razliku od nerada u Saboru. Ruža Tomašić je brend, policajka iz Kanade, ima dovoljne mekanoće za prilagoditi se trendovima, a s druge strane ima svoje domoljubne vrijednosti. Ona je brend desnice. Zna zaoštriti u kampanji kad treba, ali izvna baš nećete čuti oštre poruke", rekao je Macan.

Smatra se da su upravo Suverenisti ti koji Miroslava Škoru guraju u kandidaturu za predsjedničke izbore. Je li njihov uspjeh i njemu dao 'vjetar u leđa'? Apsolutno, tvrdi Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada zapravo počinje predsjednička utrka i za očekivati je da će se idućih dana 'outati' i Zoran Milanović.

"Ovo je signal. Imamo danas kandidata koji je rekao 'ja ću biti predsjednik'. To će svaki dan biti tema", rekao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar rezultat na izborima potigao je rejting i Davoru Bernardiću.

"Što god da je bilo, izdržao je dovoljno i dobio nagradu. Ovo nitko nije mogao očekivati. SDP je s te strane jedina stabilna opcija. Javlja ta desnica, onda se ljevica konsolidira oko Bernardiča. Mislim da će predsjednički izbori biti nikad zanimljiviji", rekao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 je jedina tu stabilna opcija. javlja se ta crna onda se ljevica konsolidira oko bere. interes bi treba oprevladati osobne animozitete. misli mda predsjednički izbore nikad zanimljiviji. dal će desnica na izlaznsoti gdje puno više za prag vidjet ćemo."

Europski izbori za mnoge su kandidate bili smao predigra za predsjednički tron. Igra prijestolja može početi, a hoće li biti okrutna i krvava kao i u popularnoj seriji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će biti kao i ova u seriji. I završna", zaključio je Macan.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo