Velika nova igra / Macron u Hrvatskoj u srijedu, RTL Danas od Plenkovićevog šefa ureda doznaje - nije riječ samo o avionima Rafale

Povlačenjem Angele Merkel iz politike, puno toga se mijenja. Neki ipak smatraju da bi Hrvatska trebala paziti da ne okrene leđa 'onima koji su joj najviše pomogli'

20.11.2021.
19:37
VOYO logo

Hrvatska traži novi zalet u Europi, a s prvim francuskim predsjednikom koji stiže u Zagreb stiže i promjena smjera. Da nije isključivo riječ o suradnji vezanoj uz kupnju borbenih aviona, ekluzivno za RTL Iliji Radiću otkriva šef Ureda premijera.

Došlo je vrijeme da se, nakon dva bilateralna susreta na francuskom tlu, Emmanuel Macron i Andrej Plenković sastanu i u Hrvatskoj. U Banskim dvorima je radna subota. Definiraju se posljednji detalji pred prvi bilateralni dolazak nekog francuskog predsjednika u Hrvatsku. Plenković i Macron potpisat će novo strateško partnerstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uloga Francuske je ključna u arhitekturi Europske unije i Hrvatskoj je jako važno da može jačati, da ima posebne privilegirane odnose s Francuskom kroz strateško partnerstvo", kaže Zvonimir Frka Petešić.

Taj sastanak je toliko važan da su o njemu pred vukovarsku kolonu pričali i oni koji rijetko konstruktivno razgovaraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo par riječi i o dolasku francuskog predsjednika idući tjedan", kazao je tada Plenković.

Povlačenjem Angele Merkel iz političkog života, Macron postaje najutjecajnija politička ličnost u Europskoj uniji, a uz ekonomsko, kulturno, administrativno i znanstveno strateško partnerstvo, u četvrtak će se potpis staviti i na vojnu suradnju. Hrvatska od Francuske za 990 milijuna eura kupuje 12 rabljenih borbenih aviona Rafal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti kvantni skok za hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Hrvatska dobiva jednu razinu sigurnosti koju nije nikad imala do sada. Da smo prije 30 godina imali ovakvu vojnu sposobnost, Hrvatska sigurno ne bi bila napadnuta", dodaje Frka Petešić.

No, vojni analitičar portala Obris Igor Tabak napominje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostaje pitanje kako će se izvest sam njegov prijem u hrvatske zračne snage i kako će ta sofisticirana oprema zaživiti u našim oružanim snagama koje su navikle na puno stariju tehniku."

Ipak, mnogi se pitaju kako će na probuđenu suradnju s Francuskom reagirati naši već tradicionalni prekooceanski vojni partneri. Tabak smatra da Hrvatska luta i zaboravlja tko nam je najviše pomogao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zapravo već dugo godina osnova našeg obrambenog i sigurnosnog djelovanja i tu teško da može doć do velikog napretka u momentu kad se Hrvatska svako malo nađe u situaciji da takvom svom partneru na ovaj ili onaj način opali nekakav šamar."

Frka Petešić uvjerava da u odnosima s Amerikom ipak nema problema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suradnja s Amerikom je uvijek tu i jača. Jedno ne isključuje drugo. Ovo je komplementarna suradnja."

Francuski predsjednik Macron u Zagreb će sletjeti u srijedu poslijepodne, a središnji dio posjeta planiran je za četvrtak kada bi se trebala okrenuti nova stranica u odnosima dviju država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo