bitka za francusku / 'Macrone bi htio reformirati Francusku da smanji uteg države nad gospodarstvom'

Gost RTL-a Danas bio je Mirko Galić, bivši veleposlanik u Francuskoj

24.4.2017.
18:56
VOYO logo

O francuskim izborima razgovaramo s bivšim veleposlanikom u Francuskoj i dugogodišnjim dopisnikom Mirkom Galićem

Prvi put u posljednjih - pa gotovo 60 godina - ni jedna od dvije najveće stranke koje su kreirale politiku Francuske nema kandidata u drugom krugu. Što to znači za Francusku? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je da postoji kriza tradicionalnih političkih stranaka koji su u oskudici jakih ličnosti i jakih ideja. Socijalisti su, pošto su najvijali da se dosadašnji predsjednik Hollande ne pojavi u natjecanju, odlučili su se za jednog sasvim bezličnog, nedovoljno poznatog i politički neatraktivnog bivšeg kratkotrajnog ministra Benoita Hamona prošli su, kako se kaže, kao bosi po trnju s negdje 6 posto glasova što je povratak na kraj šezdesetih godina.

Republikanci kao najozbiljnija alternativa za vlast prije tri mjeseca su imali sigurnu pobjedu u rukama. Nitko nije sumnjao da će Fillon, do skandala koji je razotkrio njegove slabosti, ne samo ovisnost o novcu nego i moralnu slabost, da će se povući ako se protiv njega pokrene istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>>Kako je Macron, 'bankar socijalist', postao favorit za francuskog predsjednika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Francuski tisak: 'Veliki prasak' izbacio iz utrke tradicionalne stranke

>> Macron favorit protiv Le Pen u drugom krugu: 'Danas okrećemo novu stranicu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Predsjednički izbori u Francuskoj: Emmanuel Macron i Marine Le Pen ulaze u drugi krug

To demokratska društva ne opraštaju. Vezano uz Macrona, on će biti najmlađi predsjednik u povijesti Francuske još od Napoleona ako pobjedi na izborima. Nekoliko detalja iz njegove biografije zazivaju posebnu pozornost. Bivši je Rotšildov bankar koji je okrenuo leđa istim tim političkim i bankarskim elitama i među ostalim navodi se podatak da se oženio za nastavnicu iz srednje škole. Tko je on?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ambiciozan, soposoban, inteligentan i obrazovan mladi čovjek. On je Napoleonove dobi, ali je protivnik bonapartizma, dakle jake države. On bi htio reformirati Francusku da smanji uteg države nad gospodarstvom. Francuska je država koja je uvela najveće terete na gospodarstvu. Čak 57 posto BDP-a ubire država, gospodarstvu ostaje malo. On bi htio osloboditi tržište i htio bi reformirati Europu zajedno s Njemačkom, ako je to moguće, a vjeruje se da je. Želi dati novi projekt za Europu, Europu 21. stoljeća.

 Kolike su šanse da Le Pen pobijedi Macrona u drugom krugu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male, jer ona ima mali koalicijski potencijal. Večer nakon objave rezultata glavne političe stranke pozvale su da glasaju za Macrone. Ostao je Melenchone, kao nepoznanica, ali s obzirom na tradicionalne sukobe koje imaju on i Marine Le Pen na sjeveru Francuske, vjerojatnije da će pozvati svoje trupe da se opredjele za Macronea pa će Le Pen proći bolje nego njen otac, ali nedovoljno dobro da bi dobila ključeve Elizejske palače.

Moram vas pitat a propo što kažete da su pozvali da se glasa za Macrona. Je li to prednost ili mana za tog mladog čovjeka koji je pokušao u kampanji reći ne takvom establishmentu, a sad isti taj establishment poziva da se glasa za njega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači se opredjeljuju često prema uputama koje dobivaju od ljudi u koje vjeruju i kojima su davali glasove u prvome krugu. To je tradicija, neko nepisano pravilo. Macrone je sinoć, nakon što je dobio podršku ,rekao "Ja želim raskid sa sistemom, želim nove ideje, nove ljude i novi talent u službi Francuske i Europe", jer uvijek kaže "Francuska i Europa" ili "Francuska u Europi". 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo