Margareta Mađarić / Državna tajnica o slučaju male Nikoll: 'Djelatnici Centra stavljeni na nove odjele, ravnatelj razriješen'

Image
Foto: RTL Danas

'Mi imamo otprilike 3000 djece koje su izdvojene iz obitelji', kazala je Margareta Mađarić

4.5.2022.
20:30
RTL Danas
VOYO logo

Komore socijalnih radnika i psihologa u nadzoru Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška utvrdile su da nije bilo propusta, dok je nadzor Ministarstva bio posve suprotan.

U studiju RTL-a Danas gostovala je Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su propusti utvrđeni, mnogi se onda pitaju je li Komora štitila svoje kolege u centru u Novoj Gradiški.

„Pri samom trenutku kada se dogodio ovaj tragičan slučaj, ministar je poslao upravni nadzor u Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška koji je utvrdio propuste u radu stručnih djelatnika“, kazala je Mađerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja ne bih ulazila u kalkulacije je li netko nekoga štitio, nego neovisan nadzor našeg Ministarstva koji nadzire rad Centara za socijalnu skrb utvrdio je propuste. U tom trenutku obavijestio je i nadležno državno odvjetništvo i nakon toga je ponovo izašao u kontrolni inspekcijski nadzor koji utvrdio propuste te smo vidjeli daljnja postupanja koja su se događala. Ono što svakako još istaknuti da je odmah nakon upravnog nadzor, upravno vijeće uz suglasnost ministra razriješilo ravnatelja Centra za socijalnu skrb“, poručila je.

Image
RODITELJI KRIVI ZA SMRT /

Roditeljima za smrt dvogodišnje Nikoll ukupno 20 godina zatvora: Krivi po svim točkama optužnice

Image
RODITELJI KRIVI ZA SMRT /

Roditeljima za smrt dvogodišnje Nikoll ukupno 20 godina zatvora: Krivi po svim točkama optužnice

U odvojenom postupku sudit će se djelatnicima Centra. Upitana je koliko ih još radi u sustavu i rade li i dalje s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prilikom imenovanja nove ravnateljice Centra za socijalnu skrb, ravnateljica je te djelatnike rasporedila na druge odjele. Oni više ne rade u obiteljsko pravnom postupanju i ono što je još važno istaknuti je da smo mi osnažili rad Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška novim zapošljavanje“, objasnila je Margareta Mađerić.

Nakon smrti malene Nikoll Centri su malo više počeli djelovati na terenu. Slučaj je pokrenuo mini reformu, ali s druge strane javlja se drugi problem, u domovima ima previše djece, a premalo kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nakon ovog tragičnog slučaja u Novoj Gradišci i onog slučaja na Pagu, ali i COVID krize došlo je od strane Centara za socijalnu skrb više mjera za izdvajanje djece iz obitelji koje su visoko rizične. Naravno nije taj problem došao preko noći niti se preko noći može riješiti i posljednjih godinu Ministarstvo osnažuje Centre za socijalnu skrb, institucije i sve pružatelje socijalnih usluga koje pružaju socijalnu brigu i skrb za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi“, kazala je.

Prokomentirala je i problem udomiteljskih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu su stupile na snagu. Povećali smo naknade i opskrbnine i ono što je još važno istaknuti temeljem ove energetske krize, naime udomitelje smo uvrstili u naše mjere, ali ono što je važno i senzibiliziranjem javnosti kampanjama koje provodim na lokalnoj razini i kampanjama koje ćemo provoditi na nacionalnoj razini. S jedne strane razvijamo udomiteljske obitelji, a s druge strane razvijamo pružanje skrbi za djecu u transformaciji, u stambenim zajednicama i danas smo održali sastanak s 23 ravnatelja Domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi“, poručila je Mađerić.

Osvrnula se i da kapacitet u Nazorovoj i da tamo ima 50 posto više djece nego što ima mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi imamo otprilike 3000 djece koje su izdvojene iz obitelji. Danas smo, između ostalog, dogovorili da ćemo otvarati nove stambene jedinice, ali razgovaramo i s ostalim pružateljima socijalnih usluga. Svakako želim istaknuti da Ministarstvo stručno djeluje i daje potporu Centrima u svakome trenutku kada treba žurno izdvojiti dijete iz obitelji. Prošle godine smo imali 135 takvih postupanja. Sve u svemu, proces je dugotrajan, intenzivno radimo i surađujemo sa svima jer to nam je apsolutni prioritet“, zaključila je Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo