dva stoljeća pokušaja / Mađari na Klisu žele postaviti kip svete Margarete Ugarske, mještani na nogama: 'Znamo mi mađarske pretenzije'

Ova inicijativa provlači se kroz dva desetljeća, a Klišani za nju nemaju previše razumijevanja

1.2.2022.
7:00
VOYO logo

Mađari na Klisu žele postaviti kip svete Margarete Ugarske visok tri metra. Diglo je to na noge Klišane. Protiv su i kliški uskoci i konzervatori jer kažu: tom kipu ondje mjesto nije.

Tvrđava Klis branila se kroz stoljeća, a ovih dana kliški uskoci brane je od mađarske inicijative da se ondje postavi spomenik sv. Margareti Ugarskoj - ugarsko-hrvatskoj princezi i kćeri kralja Bele IV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nemam problem s tim da bilo tko što traži, jesu to Talijani, Mađari, Turci, Srbi. Međutim stvar je u nama, svi imaju pravo tražiti, ali mi smo ti koji odlučuju što ćemo dati, a što nećemo dati", rekao je Andi Jankov, član Povijesne postrojbe Kliški uskoci.

Ova inicijativa provlači se kroz dva desetljeća, a Klišani za nju nemaju previše razumijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi se načičkali s tim spomen pločama i spomenicima to bi bila jedna forma viva, jedna umjetnička nego povijesna destinacija tako da ja mislim ovo sve što se poduzima da je više jednog političkog značaja nego povijesnog i kulturološkog", smatra član Povijesne postrojbe Kliški uskoci, Ante Meštrović.

"Mi znamo zbog čega oni to tvrde, znamo veliko mađarske pretenzije i njihov nacionalizam. Oni stalno žele potvrdu svojim građanima i stanovnicima Mađarske dokle se do mora prostiralo Ugarsko kraljevstvo", rekao je Valter Firić, kroničar povijesti Klisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Općine poručuju - nikakav spomenik nije u planu.

Image
OK, problema ima, ali... /

Zar od Splita i Dalmacije napraviti turističko zimovalište!? Zatekli smo Amerikance i nisu jedini. A to je tek početak

Image
OK, problema ima, ali... /

Zar od Splita i Dalmacije napraviti turističko zimovalište!? Zatekli smo Amerikance i nisu jedini. A to je tek početak

"Što se tiče okolice tvrđave odlučuje isključivo općina Klis, a što se tiče same tvrđave odlučuje ministar državne imovine i ministar, kulture. A koliko je meni poznato, ni jedno ministarstvo nije dalo svoju suglasnost za postavljanje kipa", rekao je načelnik Općine Klis, Jakov Vetma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali smo to provjeriti u Ministarstvu kulture, ali nisu nam odgovorili. Iako Mađari kao argument tvrde da je princeza Margareta rođena na Klisu, povijesni dokumenti to ne potvrđuju. No, konzervatori to u cijeloj priči smatraju nevažnim.

"Ona je jedna katolička svetica i u župnoj crkvi u Klisu može dobiti mjesto kao i drugi katolički sveci različitih nacija I rasa. U samom gradu, u tvrđavi gdje je pronađena Trpimirovića kapela, njoj nije mjesto", rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela Split, Radoslav Bužančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrđavi inače nema kipova nijedne povijesne ličnosti, a spomenik svetici Margareti na Klisu ostat će, čini se, tek pusta mađarska želja.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo