MAGDALENI SU SAMO POTREBNA KOLICA / Majka djevojčice s Rettovim sindromom osjetila koliko propisi mogu biti apsurdni, a birokracija nemilosrdna

Krhkoj dvanaestogodišnjakinji potrebna su kolica namijenjena 10-godišnjem djetetu, što je obitelj i tražila, ali nije dobila

6.4.2016.
18:59
VOYO logo

Magdalena je 12-godišnjakinja s Rettovim sindromom. Ne govori i ne hoda, zbog čega je cijeli život u kolicima. Kad je njezina majka od HZZO-a zatražila nova, na koja ima pravo - uslijedio je šok.

"Kad sam ja to predala, došla je odbijenica. Odnosno, kad sam došla podići tu doznaku u HZZO, kolica nisu bila odobrena zbog toga što djevojčica ima 12 godina, a ta kolica se odobravaju kao do desete godine", kaže Magdalenina mama Gordana Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog samo 20 kilograma, Magdaleni su potrebna kolica namijenjena 10-godišnjem djetetu, a na tom putu prepeka je njezina dob. Gordana rješenje još uvijek nije dobila, tek doznaku u kojoj piše da se kolica ne odobravaju, pa se ne može žaliti. Iz HZZO-a poručuju:

"Prvostupanjsko rješenje je doneseno i otpremljeno na kućnu adresu osigurane osobe (23.3.2016.) te je moguće da osigurana osoba izjavi žalbu na rješenje u zakonskom roku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magdalena je u sustavu školstva, pa ima pravo na dvoja kolica, no njezina majka želi samo jedna koja će odgovarati njezinu rastu. Razliku u cijeni je spremna platiti.

Svako sklapanje i rasklapanje kolica Gordanu samo posjeti na surovost birokracije, bez individualnog pristupa pacijentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka postoje nekakva ograničenja. Ako vidite da smo to tražili, daj me pozovi, pogledajte procijenite i sve pet. Nego ono: sve je šifra, šifra je dijagnoza, sve je šifra", kaže Gordana Blažević.

Rješenje koje je poslano, obitelj Blažević još čeka. Nadaju se da će stići prije Magdalenina rođendana, jer svakim danon dob kao prepreka do željenih kolica bit će veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo