NASTAVAK PROZIVKI ZBOG REZOVA / Majka odgojiteljica za Direkt: 'Imala sam solidna primanja. Znala sam da ta mjera neće biti vječna'

Zbog financijskih teškoća, nova gradska vlast u Zagrebu počela je zadirati u socijalna prava i izazvala veliki otpor. Pogotovo jer su na tapeti najosjetljivije skupine: majke i djeca

8.11.2021.
22:55
VOYO logo

Pale su jedne od najpopularnijih Bandićevih mjera. Tomašević ih je srezao. Petra Bašić je majka odgojiteljica od 2017. Ima četvoricu sinova i jedna je od 2700 roditelja koji na proljeće ostaju bez potpore. 

"Najmlađe dijete u travnju navršava sedam godina što znači da ja ostajem bez primanja, bez statusa. Dijete tek na jesen kreće u školu, znači ja nemam adekvatnu skrb za njega. Nema vrtić. Malo je šokantno, nadala sam se da ćemo imati neki dijalog, znala sam da neće biti vječno, zbog gradskog duga i svega navedenog", priča Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je postala majka odgojiteljica dala je otkaz kao ekonomistica na dobro plaćenom poslu, ispisala djecu iz vrtića. Time je otvorila nekom drugom radno mjesto i tri vrtićka. Posvetila se obitelji.

Image
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO /

Ne režu u Zagrebu samo mjere roditelja-odgajatelja i naknade za djecu, na bubnju su i besplatni udžbenici...

Image
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO /

Ne režu u Zagrebu samo mjere roditelja-odgajatelja i naknade za djecu, na bubnju su i besplatni udžbenici...

"Uzela sam taj status ne radi socijalnih prilika, prije statusa sam imala solidna primanja, nisam niskoobrazovana, imam 15 godina staža i u potrazi sam za poslom", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjeru koristi 5800 roditelja, među njima brojni u kreditima, podstanarstvu ili samohrani roditelji. I tako je bilo dok je Bandića bilo - od jeseni 2016. Grad je to na mjesec koštalo 44 milijuna kuna.

"Ovo je naša mala simbolična gesta da se roditeljima odgajateljima osigura 5250 kuna mjesečno do 15 godine života je velika pomoć za one koje vole djecu, žele imati djecu. Da, 5250 kuna, nemojte da mi jezik odeblja", kazao je 2016. Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova mjera je neodrživa za gradski proračun, ja se nadam da je javnost toga svjesna", kazala je zamjenica gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec.

Demografski učinak je mali ili dvojben, kaže nova vlast. Tomaševićeva mjera izgleda ovako: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je da se mjera može koristiti do djetetove sedme godine, a ne do 15. Roditelji čija djeca sada imaju sedam ili više godina, od 30. travnja iduće godine ostaju bez potpore. Obitelji u kojima su djeca mlađa od sedam godina, primat će 1000 kuna, umjesto 4850, ali će se roditelj smjeti zaposliti i dijete upisati u vrtić u kojima već ionako nema mjesta.

Oporbeni klubovi HDZ-a i HSLS-a, Mosta te Domovinski pokret ujedinjeni - hvale Bandićevu mjeru, kude Tomaševićevu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne razumijemo o čemu uopće tu gospođa Dolenec govori, zna li zbog čega je ovakva mjera uvedena, i tko je ona da iznosi ovakve paušalne ocjene ove mjere koja će u očaj baciti 30 tisuća ljudi u gradu Zagrebu, na temelju čega oni ovo ukidaju", kazao je Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a. 

I to nije sve. Smanjit će se, odnosno ujednačiti naknada za opremu novorođenog djeteta. Isti iznos dobit ćete za prvo, kao i za svako iduće dijete. Izjednačiti će iznos naknade bez obzira na to o kojem se djetetu radi. To znači da se ukida dosadašnja isplata od 54 tisuće kune kroz 6 godina za treće dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oprema za novorođenče je obiteljska mjera, tzv. baby bonus kojem je cilj da roditeljima u prvim mjesecima bez obzira na materijalne prilike imaju sve što je potrebno za novorođeno dijete, ako tako shvatimo namjeru te mjere, onda smo išli tom logikom da je ok da za svako dijete dobijete jednako, predlažemo 2500 kn", kazala je Dolenec.

Nije okej, kažu roditelji. Kristina Kovačević ima četvero djece i status roditelja odgojitelja, a razmišlja i o petom djetetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam svoju djecu rodila potpomognutom oplodnjom zato što sam htjela veliku obitelj, svakako planiram roditi još jedno dijete bez obzira na naknade, ali malo je sramotno da će jedan glavni grad Hrvatske imati manje naknade od primjerice Zlatara u Zagorju", kazala je Kristina.

I dok jedni sve režu, drugi poput Rijeke najavljuju udvostručavanje dosadašnjih naknada s 1500 kn na 3000 kn za prvo dijete. Za drugo s 2000 kn na 4000 kn i svako sljedeće rođeno 6000 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako se u metropoli posljednjih dana samo nižu demografske (ne)mjere. Zagrebački Most predlaže da s roditelji zaposle na pola radnog vremena i da dobivaju dio subvencije. 

"Jasno je da se na kraći rok može gledati kako postojeće vrtiće povećati u kapacitetu, pronaći dodatan prostor, eventualno zaposliti dodatne odgojitelje", kazala je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako RTL neslužbeno doznaje ni udžbenici više neće biti besplatni za sve. Tko će na njih imati pravo još nisu odlučili. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo