(NE)NAMJERNA DISKRIMINACIJA / Majka zatajene romske bebe: 'Oni su znali da ja sam rodila, a znate kaj je sad to - Romkinja sam'

Rođenje male Marine, prve ovogodišnje bebe u međimurskoj županijskoj bolnici pretvorilo se u neočekivani skandal

5.1.2020.
10:17
VOYO logo

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi upozorio je da je čakovečka bolnica zajedno s institucijom Međimurske županije ignorirala prvorođeno dijete roditelja Roma te u objavama u medijima i na službenoj Facebook stranici župana Matije Posavca postavila fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istoga dana.

''Oni su znali da ja sam rodila, a znate kaj je sad to - Romkinja sam. Nisu možda meni htjeli onu nagradu dati nego su dali 'selskoj' ženi'' - kako Romi nazivaju druge Međimurce i Međimurke hrvatske nacionalnosti – kazala je za RTL Jagoda Oršuš koja je u čakovečkoj Općoj bolnici 1. siječnja 2020. godine u 13.13 sati rodila djevojčicu Marinu, a obje su potom dobile istu narukvicu - onu s ispisanim brojem jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Kajtazi alarmirao javnost odgovornost je preuzeo ravnatelj čakovečke bolnice Tomislav Novinščak kazavši da je pogriješila bolnica te je izrazio žaljenje, ali i odbacio mogućnost da je riječ o diskriminaciji na što je upozorio Kajtazi.

''Nikakvog govora o diskriminaciji nema. Zaista se dogodila jedna tehnička greška, imali smo informaciju o vanjskoj intervenciji i tu je donesena odluka. … Mi smo se odmah uočivši tu grešku ispričali gospođi, donijeli, naravno, one skromne darove koje inače imamo pripremljene za prve rodilje u bolnici. Zaista mi je žao da se jedan ovakav divan trenutak rođenja pa i početka nove godine na ovaj način prezentira'', kazao je Novinščak za RTL.

Oršuš kaže da su joj se ispričali kazavši da je bila riječ o zabuni, a za Jutarnji list je samo kratko kazala da joj je neugodna ovakva pozornost javnosti i da nije očekivala da će njezino šesto dijete uz ovakvu javnu pompu provesti prve dane života: ''Kad sam rodila, rekli su mi da sam prva cura koja je rodila za Novu godinu i stavili su mi oznaku s brojem jedan oko ruke. To sam rekla svojima i eto nastao je problem. Malo sam ogorčena''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo od Jagodinih već čuli da je njezina Marina prva beba u 2020. godini pa nas je ovo baš šokiralo”, kazao je za Jutarnji list Matijaš Oršuš, predsjednik romskog naselja Parag u općini Nedelišće, koji se jako iznenadio kad je na televiziji gledao prilog o posjetu župana “prvorođenoj bebi u Međimurskoj županiji u 2020. godini”.

On smatra da je riječ o namjernom propustu, “još jednom slučaju diskriminacije Roma u Međimurju”, a župan Posavec poručio je da mu je žao što se “čak i plemenit i lijep događaj poput rođenja djeteta politizira i koristi za prikupljanje političkih bodova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kao župan, svake godine posjećujem i darivam prvorođeno dijete, no dolazim po pozivu bolnice i moram reći gospodinu Kajtaziju da nemam direktnu vezu s rađaonom pa osobno ne znam koja je prva beba ugledala svijet'', poručio je župan i oštro demantirao bilo kakvu namjernu diskriminaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo