dramatične poruke iz EU / Makedonija zatvorila granicu s Grčkom: Hrvatska uvodi nova pravila za migrante

Tehnički ministar Ranko Ostojić kaže da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obavijest" te da će isto raditi i Srbija iz koje migranti ulaze u Hrvatsku

20.1.2016.
17:01
VOYO logo

EU mora pronaći rješenje za izbjegličku krizu do kraja zime 

Makedonija je danas zatvorila granicu s Grčkom, a razlog je strah od nove migrantske krize, javlja AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neutralna zona između Makedonije i Grčke je zatvorena za prolaz na području graničnog prelaza Sehovo (Idomeni), javili su grčki mediji.

Makedonski dužnosnici su potvrdili informaciju i precizirali da je blokada započela jučer, na zahtjev Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvatska uvodi nova pravila za migrante

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate, i Hrvatska uvesti nova pravila.

"Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji", izjavio je Ostojić Hini, zamoljen da komentira novi austrijski režim prijelaza migranata preko granice, a u svjetlu slovenskih najava da će iste mjere kao Austrija odmah primijeniti na granici s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
cerar o izbjegličkoj krizi /

'Mjere koje donese Austrija na granici s nama, donijet ćemo i mi na granici s Hrvatskom'

Image
cerar o izbjegličkoj krizi /

'Mjere koje donese Austrija na granici s nama, donijet ćemo i mi na granici s Hrvatskom'

Dodao je i da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obavijest" te da će isto raditi i Srbija iz koje migranti ulaze u Hrvatsku. No, istaknuo je da će o svemu detaljnije govoriti na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije zakazanoj za četvrtak u 13 sati.

Austrija uvela restikcije 

Austrija je u srijedu uvela restrikcije u prijemu izbjeglica i migranata iz Slovenije pa će ubuduće primati manji broj migranata nego do sada, na što je već reagirao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavivši da će o recipročnim mjerama na granici s Hrvatskom u četvrtak odlučiti slovenska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome će vlada odlučivati u četvrtak, a jedna od mogućnosti je i određivanje limita za prijem migranata iz Hrvatske. Morat ćemo se prilagoditi onome što radi Austrija", kazao je Erjavec, dodavši da je slovenska vlada u stalnim kontaktima s austrijskom.

Mjerama koje je prihvatila u srijedu austrijska vlada je odlučila da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019. godine, na najviše 1,5 posto ukupnog stanovništva Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Austriju će moći ući samo izbjeglice iz ugroženih regija

Austrija neće propuštati ekonomske migrante, nego samo izbjeglice iz ugroženih regija. Mjere će se u punoj mjeri početi primjenjivati od idućeg mjeseca, a odvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata počelo je već u srijedu.

Nešto poslije 12 sati na austrijsku stranu graničnog prijelaza Šentilj/Spielfeld puštena je prva skupina migranata koji u Austriju ulaze po novim pravilima, uz oštriji nadzor prtljage i kontrolu dokumenata, a na prijelazu je i veći broj pripadnika policije nego do sada, dok granicu u blizini čuvaju i pripadnici austrijskih oružanih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'EU mora pronaći rješenje za izbjegličku krizu do kraja zime' 

Europska unija trebala bi u roku dva mjeseca, do kraja zime, zaustaviti velik priljev migranata jer sadašnja situacija nije održiva, rekao je u srijedu nizozemski premijer Mark Rutte, u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Rutte je europskim parlamentarcima predstavio priroritete nizozemskog predsjedništva EU-om u prvoj polovici ove godine, među kojima je izbjeglička kriza jedan od najvažnijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da budem jasan: sadašnje brojke nisu održive. Nemamo vremena. Priljev migranata treba smanjiti u roku šest do osam tjedana", rekao je Rutte.

Podsjećajući da je u EU 2015. ušlo više od milijun izbjeglica i migranata, objasnio je da Unija strahuje od novog velikog vala na proljeće kada vremenski uvjeti budu povoljniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo