Čak su i ribe preselili / Maksimir kakav je nekad bio. Najveći zagrebački park uskoro u novom ruhu: 'Zadnji put je jezero čišćeno 2002.'

U tijeku je velika akcija uređenja i čišćenja najvećeg parka u metropoli

23.7.2021.
7:00
VOYO logo

Maksimir kakav je bio nekad. Najveći zagrebački park uskoro će osvanuti u novom ruhu. Počeli su radovi na obnovi i čišćenju. Iz zoološkog vrta brojne životinje pronašle su privremeni smještaj, a neke od njih će uskoro dobiti i novi dom.

Labudove, ribe, kornjače i druge stanovnike maksimirskih dvaju jezera ovih dana zamijenili su - bageri i mulj. U tijeku je velika akcija uređenja i čišćenja najvećeg parka u metropoli.

''Zadnji put je jezero čišćeno 2002. na 2003. Dakle u tih 20 godina ovo je što se skupilo. Naime, da bi očistili i uredili ovakvo jezero to ipak treba sve ispustiti'', kazao je Jurica Ambrožić, voditelj projekta 'Gradski prozori u prirodu – Park Maksimir'.

A mulj će zbrinuti zagrebačka Vodoprivreda. Do tada - oko 8 tisuća ribljih vrsta, 3 tisuće školjaka, žaba, rakova, ali i kornjača moralo je biti izmješteno.

''Svu tu ribu koju smo izvukli mrežama i hvatanjem premjestili smo u 3., 4. i 5. maksimirsko jezero, a nešto su ribolovci putem posebnih kamiona i posebnih bazena odvezli u jezera Soblinec'', izjavio je Saša Banić, stručni voditelj Javne ustanove Maksimir.

Bit će tu i novo pristanište za čamce, proširivanje i dodavanje staza, obnova čipkastog mosta te slapište. A novi dom dobit će i neki stanovnici zoološkog vrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZGRIZLE PERU /

Šetnja Maksimirom pretvorila se u horor! Psa su mu napale divlje svinje: 'Čuo sam nekakvo roktanje. Pa je zastenjao'

Image
IZGRIZLE PERU /

Šetnja Maksimirom pretvorila se u horor! Psa su mu napale divlje svinje: 'Čuo sam nekakvo roktanje. Pa je zastenjao'

''Tu je konačno nova nastamba za smeđeg medvjeda, nakon toga po kanalu se desno nastavlja nova nastamba za dabra, a radimo i novi edukacijski centar CSI ili forenzički laboratorij'', rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

A upravo se sve generacije vesele vidjeti kakav će park Maksimir i zološki vrt ubrzo izgledati.

''Veselim se da se vraćamo nekadašnjem Maksimiru. Maksimiru moje mladosti'', kazala je Lidija Zlataraić iz Zagreba.

''Pohvalno. I Krajnje vrijeme da se nešto napravi i nadam se da će biti brzo gotovo'', izjavio je Tomislav Pažanin iz Zagreba.

Projekt "Dio prozora u prirodu" vrijedan je oko 35 milijuna kuna od čega je 14 milijuna financirano sredstvima EU fondova, a ostalo financira grad Zagreb. Završetak radova predviđa se krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo