Dvojezični problem / Malenica: Gradsko vijeće Vukovara zakonito odbilo proširenje prava manjinama

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Malenica objasnio je kako Grad Vukovar u određenom dijelu poštuje zakon

28.10.2020.
15:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu kako je Gradsko vijeće grada Vukovara u skladu sa Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina odbilo proširiti prava nacionalnih manjina, iako ga u određenoj mjeri već poštuje.

"Nisam vidio konkretan zaključak koji je donesen. Prema mojim informacijama već se primjenjuje Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, ne u punom opsegu, ali u određenim dijelovima se on zapravo primjenjuje i poštuje", rekao je novinarima Malenica nakon užeg kabineta Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji zaključak, dodao je, proizlazi iz odluke Ustavnog suda od prošle godine i statutarne odluke Grada Vukovara gdje je dana ovlast Gradskom vijeću da svake godine u listopadu razmatra jesu li se stekli uvjeti za proširenjem prava pripadnika nacionalnih manjina.

Image
odgovor na facebooku /

Škoro Plenkoviću: 'Niste osudili govor mržnje kad su moju Kim zvali četnikušom, a mene četničkim zetom'

Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je zaključak gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine. Penava je kazao kako je njegov zaključak na tragu da se nisu stekli uvjeti te kako to nije njegovo mišljenje, već činjenica, i kako ga nitko u tome ne osporava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Malenica objasnio je kako Grad Vukovar u određenom dijelu poštuje zakon te shodno tome dostavljaju materijale i na srpskom jeziku, provode postupke i izrađuju dvojezične isprave.

Na pitanje kada bi u Vukovaru mogle biti postavljene dvojezične ploče, ministar je kazao da prema staturanoj odluci Grada Vukovara i odluci Ustavnog suda ta je procjena i odluka na Gradskom vijeću, odnosno izabranim predstavnicima građana grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradonačelnik Penava i Gradska uprava u određenoj mjeri poštuju odredbe Zakona što se tiče dvojezičnih isprava, dostave materijala na srpskom jeziku. U punom obuhvatu ne primjenjuju, ali u jednom dijelu da. Pretpostavljam, kada se steknu uvjeti, kada Gradsko vijeće donese tu odluku, da će i proširiti ta prava", smatra Malenica.

Ministar je komentirao i medijske navode kako direktor tvrtke Tehnix radnicima prijeti oduzimanjem  deset posto plaće ako završe u samoizolaciji, naglasivši kako je to jedna čudna izjava i način na koji se odnosi prema svojim zaposlenicima. "Mislim da nije korektno da na takav način postupa", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li to utuživo, ministar je kazao kako je to dvojbeno, dodavši kako postoje izgledi da radnici kojima je određeno smanjenje plaće to i utuže.

Prvi v.d. ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa 22. ožujka ove godine trebao bi biti Damir Vanđelić, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Na pitanje treba li on dobiti status državnog dužnosnika, ministar je rekao kako je to jedno od pitanja koje mogu razmotriti kod izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa i da bi se dalo ubaciti u zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da određene državne tvrtke od danas svojim radnicima omogućavaju rad od kuće, ministar je kazao kako još nije izrađena uputa za rad tijela državne urpave.

"Idemo prema tome da se osigura normalan rad uz poštivanje epidemioloških uputa i smjernica, tako da sva državna tijela i državne tvrtke nastave s radom i da građani mogu dobiti uslugu u punom opsegu. Za sada se ne planira uvođenje timova, nego ispunjavanje epidemioloških uvjeta HZJZ-a", kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je njegov resor za predstoječi rebalans državnog proračuna pronašlo uštede u dijelu kapitalnih ulaganja koja im nisu nužna.

"Prioritet su nam sudovi u Zagrebu i pravosudna tijela oštećena u potresu, njih ćemo obnoviti što prije. Prioritet nam je digitalizacija, odnosno jačanje instituta rasprave na daljinu da uslijed novog vala epidemije omogučimo da sudovi neometano rade", objasnio je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kapitalnih ulaganja, kaže kako su odustali od određenih investicija obnove pravosudnih zgrada po Hrvatskoj, gdje se radi o manjim iznosima te kako su za rebalans uspjeli uštedjeti 20-ak milijuna kuna.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo