priopćenje udruge / Mali distributeri goriva: 'Nova Vladina Uredba djelomično pomaže, ali ne nudi dugoročno održivo rješenje'

Image
Foto: AP Images

Naglasili su da se je nova Uredba diskriminatorna prema malim distributerima

19.7.2022.
13:05
AP Images
VOYO logo

Novu Odluku Vlade RH o utvrđivanju maloprodajnih cijena naftnih derivata putem priopćenja je komentirala Udruga malih distributera goriva.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odluku Vlade RH o maloprodajnim cijenama goriva u idućih 14 dana te izjednačavanje utvrđenih cijena na autocestama i izvan njih, možemo ocijeniti pozitivnim pomakom koji će djelomično pomoći malim distributerima goriva u normalizaciji poslovanja.

Ipak, ovu odluku možemo prihvatiti samo kao kratkoročno rješenje te očekujemo da se, nakon isteka Odluke, donese dugoročniji i održiv model koji će malim benzinskim postajama omogućiti poslovanje s tržišnom maržom. Naime, trenutna marža nije dovoljna za redovno servisiranje svih obveza poslovanja, od kreditnih zaduženja, obveza prema dobavljačima do plaća zaposlenih. Najviša utvrđena visina premije energetskog subjekta propisana Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata od 0,65 kuna, nije ujedno i marža distributera goriva koja u idućih 14 dana neće biti prema našim procjenama veća od 0,30 kuna, dok će za prodaju plavog dizela ona i dalje biti negativna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na prethodnu Uredbu, cijena plavog dizela trebala bi biti 9,80 kuna, a ona je i dalje zamrznuta na 9,45 kuna, što je razlika od 35 lipa po litri te će mali distributeri i dalje ostvarivati negativne marže na prodaji ove vrste goriva. Osim toga, trošak prijevoza generirat će još veće minuse na plavom dizelu koji se ne mogu kompenzirati minimalnim maržama na benzinskom i dizelskom gorivu. Ponovno se nalazimo u situaciji u kojoj se država nije odrekla poreza već se cijena smanjila na račun distributera goriva koji moraju pokriti razliku između nabavnih i prodajnih cijena.

Isto tako, najveći broj manjih benzinskih postaja nalazi se u ruralnim krajevima i mjestima u kojima je plavi dizel važan za poljoprivredu i ima velik udio u ukupnoj prodaji. Stoga je novodonesena Uredba, u tom segmentu, ponovno diskriminatorna prema malim distributerima. Smatramo da model nije i ne može biti održiv dok se cijene formiraju na ovakav način pa su distributeri prisiljeni svaka dva tjedna mijenjati kompletne procese unutar svojih poduzeća kako bi se prilagodili novim uredbama. Takve promjene iziskuju velike financijske izdatke, štete ugledu distributera i onemogućuju bilo kakvo poslovno planiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavit ćemo se nuditi kao partner Vladi RH u iznalasku dugoročno održivog modela reguliranja cijena goriva koji će omogućiti trajnu stabilizaciju poslovanja malim distributerima goriva, ali i stabilnost tržišta naftnih derivata u Hrvatskoj. Isto tako, iskoristit ćemo i pravne mogućnosti koje su nam na raspolaganju radi zaštite interesa članica Udruge, u skladu s mišljenjem našeg odvjetničkog ureda koje je u privitku priopćenja'', izjavili su iz Udruge.

Image
sjednica vlade /

Plenković najavio: 'Donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata'

Image
sjednica vlade /

Plenković najavio: 'Donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata'

Osim što su podijelili svoje mišljenje, istaknuli su i mišljenje odvjetničkog ureda koji ih zastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne uvažavajući nesporne činjenice i podatke koje je Udruga malih distributera goriva do sada jasno prezentirala i komunicirala kako s Vladom Republike Hrvatske, tako i s medijima i javnosti, a koji upućuju na diskriminatorni, tržišno destabilizacijski i destruktivni utjecaj ograničavanja cijena naftnih derivata, Vlada Republike Hrvatske dovela je male distributere goriva koji čine ukupno 23% tržišta naftnim derivatima Republike Hrvatske na rub opstanka i ugrozila njihovu egzistenciju, kao i egzistenciju njihovih obitelji i radnika koje zapošljavaju, ali i dovela u pitanja mogućnost redovne opskrbe naftnim derivatima od strane potrošača naftnih derivata na tržištu Republike Hrvatske.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesenom od strane Vlade Republike Hrvatske dana 18. srpnja 2022. godine, u odnosu na male distributere goriva opetovano je povrijeđeno pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu kao i pravo na jednak pravni položaj na tržištu koji je država dužna osigurati svim poduzetnicima, a koja prava predstavljaju temelj ustavnog uređenja Republike Hrvatske i osnovne vrijednosti pravne stečevine Europske unije koja počiva upravo na načelu slobode tržišta i tržišnog natjecanja, a koje je donošenjem predmetne Uredbe grubo narušeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontekstu složenih aktualnih društveno-političkih zbivanja, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u cijeloj Europi i svijetu te uvažavajući i poštujući svu težinu posljedica koje osjećaju svi građani Republike Hrvatske, ali i u kontekstu kada se cijene živežnih namirnica, ugostiteljskih usluga i svih ostalih sektora formiraju sukladno tržišnim načelima i parametrima, Udruga malih distributera goriva bit će primorana, s ciljem očuvanja vlastitog opstanka, radnih mjesta, prevencije daljnje štete i očuvanja temeljnih vrijednosti Ustava Republike Hrvatske i pravne stečevine Europske unije, poduzeti sve odgovarajuće pravo-zaštitne radnje i zaštititi svoja prava i legitimne interese'', priopćili su iz odvjetničkog ureda Udruge malih distributera goriva.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo