zatvorit će benzinske? / Mali distributeri goriva oštri nakon mjera Vlade: 'Izazvat će nestašicu goriva prije turističke sezone'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Smatraju kako je ta odluka neprihvatljiva i neodrživa

4.7.2022.
13:20
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Vlada RH održala je ranije telefonsku sjednicu oko cijena naftnih derivata pa se oglasila priopćenjem. Rekli su kako je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

Na Vladinu odluku reagirala je i Udruga malih distributera goriva, koja se oglasila priopćenjem. Smatraju kako je ta odluka neprihvatljiva i neodrživa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva", objašnjavaju u priopćenju.

Image
gube kunu po litru /

Mali distributeri nafte nakon sastanka s ministrom Filipovićem: 'Dio nas će sigurno zatvoriti crpke'

Image
gube kunu po litru /

Mali distributeri nafte nakon sastanka s ministrom Filipovićem: 'Dio nas će sigurno zatvoriti crpke'

Podsjetili su kako je, za razdoblje od 7. lipnja do 20. lipnja ukupni gubitak članova udruge za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio 5.8 milijuna kuna, a procjena gubitka od 21. lipnja do 5. srpnja iznosi 16,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna", kazali su.

Govore kako je njihovo poslovanje u ovim okolnostima neodrživo te da će sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja. "To znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone", objašnjavaju.

Još su jednom apelirali na Vladu RH da omogući da se cijena goriva reguliraju sukladno tržišnim kretanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo