OPORBA UPOZORAVA / 'Mali Manhattan na Kvatriću': 'U sjeni korone Bandić pokušava izvući 155 milijuna kuna iz Zagreba'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Blok Badel je pravi simbol Bandićeve ere vladanja Zagrebom

26.10.2020.
13:40
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

U sjeni krize zbog epidemije koronavirusa zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokušava kroz osnivanje tvrtke Blok Kvatrić izvući 155 milijuna kuna vrijednosti iz Zagreba, upozorila je stranka GLAS.

Image
Blok badel /

Bandićev projekt 'težak' 750 mil. kn naišao na probleme: 'Želi deložirati branitelje, sportaše i invalide'

Image
Blok badel /

Bandićev projekt 'težak' 750 mil. kn naišao na probleme: 'Želi deložirati branitelje, sportaše i invalide'

Na dnevnom redu ovotjedne sjednice zagrebačke Gradske skupštine bit će i osnivanje tvrtke Blok Kvatrić, koja bi, kako se to navodi u obrazloženju točke dnevnog reda, trebala pokrenuti obnovu bloka Badel, odnosno područja unutar Vlaške, Šubićeve, Martićeve, Derenčinove i Kvaternikovog trga. Grad Zagreb, prema prijedlogu, u tu bi tvrtku uložio svoje nekretnine u ukupnoj vrijednosti 155 milijuna kuna, a radi se o zemljištima i zgradama unutar tog bloka dok bi u drugom koraku bio raspisan javni poziv za povećanje temeljnog kapitala kroz privatnog partnera. Ideja je da na kraju poslovni udjel Zagreba u toj tvrtki bude 49 posto, a udjel novog partnera 51 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, i iz stranke GLAS dolazi upozorenje da ''pod plaštom korone i drugih tema kojima se javnost bavi, Bandić opet planira sumnjivi projekt po modelu propalog 'zagrebačkog Manhattana'.''

Podsjetimo, o bloku Badel raspravlja se već više desetljeća, a GLAS upozorava ''Sada nakon što ga punih 20 godina nije uspio niti dotaknuti, Bandić pred sam kraj mandata po isprobanom receptu želi 155 milijuna kuna vrijednosti koja pripada Zagrepčanima izvući i prebaciti nekome, javnosti za sada nepoznatome. Blok Badel je pravi simbol Bandićeve ere vladanja Zagrebom – prvo pretvoren u ruševinu nebrigom, nemarom i neznanjem, a onda izgubljen u nečijim privatnim rukama kroz sumnjive natječaje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da dio plana Bandićeva prijedloga neodoljivo podsjeća na realizaciju tzv. projekta Manhattana, odnosno projekta “Grad u Gradu” na Velesajmu i Hipodromu, upozorio je prije nekoliko dana i zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek: ''Grad kreće u realizaciju projekta unutar kojeg nije unaprijed jasno što će se točno od javnog sadržaja tamo naći, dok se jasno definira da Grad u novu tvrtku unosi nekretninu u vrijednosti 155,42 milijuna kuna te se unaprijed odriče upravljačkih prava ukoliko partner ispuni ulaganje u novcu u istom iznosu, čime stječe 51 posto upravljačkih prava''.

''Koji je to partner zainteresiran za ovaj projekt, možda ćemo saznati uskoro, ukoliko zastupnici iz HDZ-a podignu ruku za ovakav prijedlog prema kojem će poslovni partner imati 51 posto upravljačkih prava, a Grad 49 posto (zvuči poznato - slučaj INA) prema čemu Grad odmah u startu prepušta upravljačka prava, tzv majoritet nad zajedničkom tvrtkom'', podsjeća Petek.

''Grad mora unaprijed, a ne naknadno planirati što će se realizirati od javnog sadržaja. U GUP-u je za to područje određena je osnovna namjena prostora kao zona mješovite - pretežito poslovne namjene (M2), u kojem je moguće planirati poslovne i stambene sadržaje, s tim da prevladava poslovna namjena. Precizan iskaz površina predloženih namjena (poslovna namjena, stanovanje, trgovine, hotel, ugostiteljstvo, javna i društvena namjena, ostale prateće sadržaje) odredit će se Urbanističkim planom uređenja Vlaška-Šubićeva-Martićeva-Derenčinova. Planirana ukupna građevinska bruto površina u zoni užeg područja obuhvata iznosi najviše 95.000 m2, u što su uključene i podzemne etaže, pri čemu je maksimalna nadzemna površina približno 65.000 m2, uključujući i površine prenamijenjenih prostora industrijske arhitekture'', naglašava Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo