cijene nekretnina / Mali stan o kojem svi pričaju, agent za Direkt: 'Imali smo dosta upita, mislim da je to zanimljiva kupnja'

Image
Foto: RTL

U većem fokusu su upravo manji stanovi u Zagrebu, a prosjek je 2000 eura po četvornom metru

15.4.2021.
8:05
RTL
VOYO logo

Ako je suditi po cijenama nekih nekretnina, usprkos recesiji, epidemiji, lockdownu i svemu, novaca se ima više nego ikad. Jer ne samo da cijene stanova u ovoj krizi ne padaju nego i dalje rastu. Stanovi veličine studentske sobe prodaju se po 4500 eura za četvorni metar. Najbizarniji primjeri su cijene mikro stanova u Zagrebu i Zadru. Lako što ih netko po toj cijeni prodaje, ali ima li onih koji bi ih po toj cijeni kupili?

U 14 kvadrata stana stane: dnevni boravak, kupaona, manja kuhinja i mali hodnik. Sve to gotovo u srcu grada, u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici. Cijena? 56 tisuća eura odnosno 4000 eura po četvornom metru. Zanimalo nas je, ima li onih koji bi ih po toj cijeni kupili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agent za stan kaže ima, ali nije želio javno iznijeti svoj identitet.

''Što se tiče zainteresiranih mogu reći da smo dobili dosta upita ali od tih upita, to je više od 50 posto sa dozom humora'', kazao je anonimni agent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agent smatra da je to pametna investicija za budućeg vlasnika iako se to sada s takvom cijenom možda i ne čini.

''Ovo je malo viša, ne malo, dosta visoka cijena za takav stan, ali se gleda da je stan funkcionalan. Mislim da je to zanimljiva kupnja'', izjavio je anonimni agent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna nekretnina na top lokaciji, još manja kvadratura, a cijena isto tako paprena. Zadar. Kalelarga. Stan od 12 kvadrata - 50 tisuća eura. Sastoji se od hodnika, kupaone i sobe.

Krajem drugog mjeseca pojavio se isto tako neobičan oglas - trosobni namješten stan površine 50 četvornih metara u zagrebačkoj Dubravi. 1200 eura po kvadratu, ali postojala je kvaka - stan se nalazio u stupu garaže. Vlasnik je ubrzo povukao oglas. Tražio je samo keš ili zamjenu za zemljište, a umjesto kupaca zainteresirao je inspekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako u Dubravi, u ponudi je prije tri godine bio i ovaj naizgled moderan mali stan od 24 četvorna metara, mjesečni najam bio je 1500 kuna. No, nedostajala je pregrada od wc-a i ostatka stana.

Iz web oglasnika kažu da imaju određene kriterije, ne može se baš sve nuditi kao stambena jedinica. 

''Ekstremnih je bilo, od iznimno niskih do iznimno visokih cijena nekretnina. Sve ovisi o prodavatelju, oglašivaču koji je možda, ne samo iz njegove perspektive, ne samo tržišne, ta nekretnina i vrijedna'', rekla je Ivana Vertuš, voditeljica Odjela poslovnih korisnika u oglasniku.

Stručnjaci su složni da su to izuzeci, ali i da svaka roba ima svog kupca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imate prodavatelje ono što kažemo koji prodaju da bi prodali i da bi prodavali. Dio njih stavi da bi bi kako kažemo APP, a dio je ozbiljan i formira cijenu koja je tržišna i proda. Tražena i dobivena cijena nisu jednake, po nekoj statistici ta razlika je veća od 10 posto, a tržište uvijek pokaže'', kazao je Boro Vujović, vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

U većem fokusu su upravo manji stanovi u Zagrebu, a prosjek je 2000 eura po četvornom metru.

''Općenito su u centrima većih središta gradova, u Zagrebu i na moru, naravno tražene cijene primarno porasle. Mi ne očekujemo da može biti puno realizacije stanova po cijenama poput ovoga stana'', izjavila je Lana Mihaljinec Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Na najvećem hrvatsokm oglasniku je sada oko 50 tisuća stanova za prodaju i najam.

''Trenutno možemo reći da prosječne tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu. Kada gledamo za prošlu godinu, vidimo rast za stanove od 3 posto'', rekla je Vertuš.

Hoće li cijene i dalje u nebo ili će napokon padati?

''S obzirom da je poskupio građevinski materijal ozbiljno, da je nedostatak radnika u građevinskoj industriji, nije realno da će se dogoditi pad cijena'', smatra Vujović.

No, mogla bi se dogoditi promjena za staru gradnju.

''Očekujemo pad cijena stanova primarno u starogradnji jer su trenutno prosječno previsoke, u novogradnji koje i dalje ima malo na vrlo atraktivnim lokacijama i primarno se gradi luksuzna novogradnja, cijene vjerojatno neće padati'', kazala je Mihaljinec Knežević.

Upravo je u starogradnji iz 60-ih zagrebački stančić koji je u roku od 24 sata od objave pregledan na online oglasniku više od 20 tisuća puta. Idući tjedan bi trebali prvi znatiželjnici u razgledanje svih 14 kvadrata.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo