opasne posljedice / Maloljetnici u Hrvatskoj sve ranije posežu za alkoholom: Hrvatska na trećem mjestu neugledne ljestvice

Prema istraživanju Europske agencije za istraživanje konzumacije alkohola i opasnih droga među školskom djecom Hrvatska je treća od 36 europskih zemalja prema broju maloljetnika koji piju alkohol. Stoga idući mjesec počinje nacionalna kampanja sprečavanja maloljetničke konzumacije alkohola "Uključi savjest - ponekad djeci treba reći ne" kako bi se spriječila prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina

27.10.2015.
18:44
VOYO logo

Za prvom bocom alkohola, maloljetnici posežu sve češće i sve ranije.

"Viđam ih ispred škole kako se opijaju, ili kod prijatelja, za rođendane, proslave", izjavio je srednjoškolac Filip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Opatovini u parkiću, maloljetnici se jako opijaju, dolazi policija, uzima osobne i onda završe u postaji", dodala je njegova kolegica Adela. 

Potvrđuje to i statistika. Prema istraživanju europske agencije o broju konzumacija alkohola i droga, Hrvatska je treća od 36 zemalja Europe po broju maloljetnika koji konzumiraju alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednih godinu dana čak 85% učenika barem je jednom pilo alkohol. Dječaci piju dva puta češće, a cure čak 10 puta više nego prije osam godina.  

Vođeni time, vodeće pivarske tvrtke i ministartsvo zdravlja predstavili su novu kampanju za podizanje svijesti koliko je alkohol opasan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo podići svijest svih onih koji dolaze u mogućnost da prodaju alkohol maloljetnicima prvo jer je to zakonom zabranjeno, a s druge strane jer utječe na zdravlje mladih osoba", izjavila je dr. Dunja Skoko-Poljak, voditeljica službe za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja.

Kampanja "Uključi savjest - ponekad djeci treba reći ne" počinje 15.studenog i traje do kraja godine. Provodit će se na 1.000 prodajnih i ugostiteljskih mjesta diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario s prodajom alkohola nema problema, uvijek, kaže, traži osobnu iskaznicu, ali...

"Teže je raspoznat je li netko punoljetan il ne, pogotovo kad je gužva, psihički te rastrese", prokomentirao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkoholizam kod maloljetnika nije bezazlena stvar, posljedice na zdravlje mogu biti trajne. 

"To je jedan miraz koji mladi nose sa sobom, negativni miraz, ako dijete od 14, 15 god samo jednom popije alkohol, vjerojatno će na mozgu imati oštećenja koja bi ga mogla pratiti do kraja života, loše pamćenje, koncentracija", izjavio je Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer cijena jedne čaše alkohola nikako se ne može mjeriti s cijenom zdravlja. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo