MOŽE VAN UZ JAMČEVINU / Mamiću izrečena dodatna mjera opreza: ne smije biti na dužnosti u Dinamu!

Vijeće je odbacilo sve žalbe obrane i Uskoka te potvrdilo raniju odluku sutkinje istrage rema kojoj Mamić, njegov sin Mario i dvojica osumnjičenih poduzetnika Sandro Stipančić i Igor Kroto istražni zatvor mogu zamijeniti jamčevinom

8.12.2015.
11:21
VOYO logo

Kao što smo jučer ekskluzivno objavili su RTL Direktu, Zdravko Mamić moći će se braniti sa slobode čim uplati 14 milijuna kuna jamčevine.

No, neće smjeti kontaktirati sa svjedocima i obnašati dužnost u Dinamu, odlučilo je u utorak izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće je odbacilo sve žalbe obrane i Uskoka te potvrdilo raniju odluku sutkinje istrage rema kojoj  Mamić, njegov sin Mario i dvojica osumnjičenih poduzetnika SandroStipančić i Igor Kroto istražni zatvor mogu zamijeniti jamčevinom.

Uz Mamićevih 14 milijuna kuna, Mariju Mamiću ranije je određena jamčevina od pet milijuna kuna, Stipančiću od četiri milijuna, a Kroti dva milijuna kuna. Uz njih osumnjičen je i čelnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović koji je odmah nakon pokretanja istrage pušten da se brani sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić na slobodi neće smjeti kontaktirati sa svjedocima, čak ni bratom Zoranom

Kad položi jamčevinu i izađe iz Remetinca Mamić, osim što neće moći biti na dužnosti izvršnog predsjednika Dinama tijekom istrage neće smjeti kontaktirati sa svjedocima među kojima je i njegov brat Zoran, Dinamov trener.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da ne zna hoće li Mamić jamčevinu položiti u gotovini ili nekretninama. No, sud će mu u svakom slučaju vratiti raniju jamčevinu od sedam milijuna kuna koju je položio kada je pokrenuta prva istraga zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što položi gotovinu ili nekretnine, na koje se ranije mora upisati založno pravo, osumnjičeni će na sudu morati obećati da će se pridržavati mjera opreza.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Dinama navodno izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Krota i Stipančić.

Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo