proširenje istrage / Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaprimio zahtjev DORH-a za dodatno skidanje imuniteta Kuščeviću

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MIP je već jednom skinuo imunitet Kuščeviću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u zlouporabu položaja

18.2.2020.
12:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) zaprimilo je u utorak zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) za dodatno skidanje imuniteta bivšem ministru Lovri Kuščeviću zbog proširenja istrage, o čemu će odlučivati ovoga tjedna, potvrdio je Hini predsjednik MIP-a Žarko Tušek.

Imunitet se skida na zahtjev DORH-a

MIP je u rujnu 2019. već skinuo imunitet Kuščeviću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, no zbog proširenja istrage DORH je od Sabora još jednom zatražilo skidanje imuniteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kazneni postupak protiv zastupnika može se voditi samo za kazneno djelo za koje je MIP dao odobrenje, a dosadašnja praksa MIP-a bila je da se imunitet zastupniku skida uvijek kada to zatraži DORH.

Zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana Uskok je istragu pokrenuo u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Kuščevića i njegova šogora Ivice Žuvića Uskok je sada istragu proširio i na Kuščevićevu suprugu i jednog splitskog poduzetnika. Proširenjem istrage, prema pisanju medija, Uskok tereti Kuščevića osim za prenamjenu zemljišta i za nezakonito pribavljanje 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna, prilikom otkupa poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o.

Tu je i optužba za primanje mita, kojom su, prema pisanju medija, obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žuvić kao pomagač i poduzetnik Ante Marinović kao davatelj mita. Riječ je o kući, odnosno parceli u uvali Grška nedaleko Milne na otoku Braču, koja je formalno glasila na Žuvića, a Uskok sumnja da ju je stvarni vlasnik Kuščević dobio kao mito od poduzetnika Marinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo