ŽELJE I MOGUĆNOSTI / Osim hrvatskoga neba 12 borbenih aviona proparat će i proračun? Marić: 'Vodit ćemo računa o fiskalnom efektu'

RH nabavlja 12 aviona, konačna odluka o ponudi bit će spremna do kraja 2020., a ponude su zaprimljene od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela

9.9.2020.
17:00
VOYO logo

Hrvatska je zaprimila dvije ponude za nove avione i dvije za rabljene avione. Švedska je ponudila novi avion Gripen C/D model, SAD nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. 

Norveška, koja je najavila sudjelovanje u postupku, odustala je od ponude jer nije mogla ispuniti postavljene kriterije, a Grčka i Italija nisu mogle odgovoriti na ponude u zadanim rokovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stigle četiri ponude /

Frka-Petešić: 'Zadovoljni smo ponudama za nabavu aviona'; Šef Glavnog stožera objavio o kojim modelima je riječ

Image
stigle četiri ponude /

Frka-Petešić: 'Zadovoljni smo ponudama za nabavu aviona'; Šef Glavnog stožera objavio o kojim modelima je riječ

Zaprimanjem ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova završila je faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije, koji će trajati do kraja 2020. godine.

Što se tiče detalja postupka evaluacije ponuda, to podrazumijeva intenzivnu interakciju sa svim ponuditeljima, nakon čega će se od njih zatražiti završnu i najbolju ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što budu zaprimljene najbolje ponude ići će se u procjene svake ponude po utvrđenoj metodologiji što će trajati mjesec dana. Nakon toga se izrađuje studija izvodljivosti i, po dogovorenoj proceduri, predstavljanje prijedloga saborskom Odboru za obranu i Vijeću za obranu, a završni prijedlog uz stajališta ta dva tijela ide na Vladu.

Pitanje koje iznimno zanima javnost jest i koliko će to sve koštati, a ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić istaknuo je nakon sjednice Vlade: "Sada predstoji razdoblje evaluacija i analize ponuda, a nakon toga ćemo vidjeti i sve jasno komunicirati ovisno o mogućnostima što se od toga i može komunicirati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno tome onda će govoriti i o proračunu: ''Vodit ćemo računa i o fiskalnom efektu i aspektu, a isto tako i o nekakvom vremenskom horizontu, u smislu nekakvog otplatnog plana te njihovog dolaska u Hrvatsku. O tome ćemo sve kada budemo otvorili te ponude i vidjeli, odnosno Povjerenstvo, koje će se baviti time''.

Upitan za planiranje nabavke aviona u proračunu, Marić je poručio da će to "sve raditi na vrijeme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo