'Gubljenje vremena' / Marić naljutio sindikaliste i poslodavce: Na sastanku ni riječi o konkretnim mjerama porezne reforme

'Ovaj radni sastanak danas je doista gubljenje vremena. Nismo čuli ništa od ministra Marića', rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH

23.7.2018.
18:35
VOYO logo

Ministar financija uspio je naljutiti i sindikaliste i poslodavce jer su, kažu, pozvani na sastanak o poreznoj reformi, a o mjerama nisu čuli ni jednu riječ.

Mjere, među kojima su već u javnosti spominjano smanjenje PDV-a i rasterećenje plaća, ministar Marić kaže da će biti poznate najvjerojatnije do kraja mjeseca. Kako doznajemo, još se dogovaraju neki detalji s koalicijskim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to Vlada sprema u poreznoj reformi - očekivali su napokon čuti i sindikalisti i poslodavci. No ostali su kratkih rukava.

"Ovaj radni sastanak danas je doista gubljenje vremena. Danas nismo čuli ništa od ministra Marića", rekao je nakon sastanka Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nam dao nikakve mjere, rješenje, samo okviran pravac u kojem će se ići, bez podataka", nezadovoljan je bio i Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

Da će tako biti, moglo se naslutiti uoči sastanka. "U ovom trenutku nemamo niti jednu konkretnu javnu mjeru, ja ih imam kao takve, da smo ih posložili znamo koji je paket, ali prvo ću o tome porazgovarati s predsjednikom Vlade i Vladom", izjavio je Zdravko Marić, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je zato sindikalistima i poslodavcima prezentirao trenutni porezni sustav, te prvi napustio sastanak, ostavivši ih s ministrom Pavićem

"Točku je iznosio ministar Marić, ja sam zadovoljan da razgovaramo i da su iznijeli neke prijedloge", rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje PDV-a na 24 posto, i rasterećenje plaća - mjere su koje su do sada poznate javnosti. O njima sindikalisti i poslodavci imaju različito mišljenje. 

"To će ići samo na ruku samo onima sa visokim plaćama, niti će zahvatiti liječnike, informatičare, niti bilo koga drugoga od ciljanih skupina, ali će zahvatiti predsjednike uprava, članove uprava i one koji imaju plaće iznad 35 tisuća kuna", istaknuo je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako olakšanje, svako rasterećenje, odnosno da država što manje oduzima od poslodavaca i građana za nas je dobro. Mi danas dižemo plaće bez porezne reforme, tako da je stanje dramatično, svako rasterećenje će ići u povećanje plaća", rekao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Kakav će biti Vladin paket saznat će se do kraja mjeseca, kada bi počela i javna rasprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo