crne prognoze / Marić o padu BDP-a: 'Ovo je bazni scenarij, ne pretpostavlja da se virus vraća najesen'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Marić je rekao da su najvećim dijelom rizici vezani uz stanje s pandemijom koronavirusa

30.4.2020.
17:04
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Vladine projekcije gospodarskih kretanja objavljene u Planu konvergencije za 2020. i 2021. godinu.

"Projekcije su nam i do sada bile konzervativne, pa je izvršenje bilo bolje. U ovom okolnostima uzet je također konzervativan pristup", rekao je Marić u izjavi nakon sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bazni scenarij, a postoje i rizici za ostvarenje projekcija, kako negativni, tako i pozitivni", dodao je.

Marić je rekao da su najvećim dijelom rizici vezani uz stanje s pandemijom koronavirusa, pa će i gospodarske performanse ovisiti o tome. Naglasio je i kako ovaj bazni scenarij ne pretpostavlja povratak virusa najesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kakav je plan zaduživanja s obzirom da je moguća tehnička Vlada već u srpnju, a ona ne bi mogla donositi takve odluke, podsjetio je uz ostalo na današnju odluku Vlade prema kojoj uslijed izvanrednih okolnosti, ministar financija može ugovoriti dodatno zaduženje države na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala do najviše 24 milijarde kuna iznad iznosa utvrđenog Zakonom o izvršavanju državnog proračuna.

Kad je riječ o turističkoj sezoni, za koju mnogi strahuju da je osuđena na propast, Marić je rekao kako nije za očekivati masovnija putovanja, ali da Hrvatska ima adute. Kao prednost Hrvatske, ministar je naglasio činjenicu da je Hrvatskuza većinu emitivnih tržišta dostupna automobilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je prognozirati kakva će biti turistička sezona, a jedno je sigurno: neće biti ni blizu lanjskoj rekordnoj", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo