ministar zadovoljan / Marić: 'Rast industrijske proizvodnje zasluga je ukupnog gospodarstva i Vladinih mjera'

Image

'Pokazatelj da je to rekordno najviša stopa rasta treba nas sve skupa obradovati i treba biti pozitivan i na tom tragu nastaviti'

30.1.2017.
16:35
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo zbog rasta industrijske proizvodnje, koja je u Hrvatskoj u prosincu skočila 14,9 posto, pripisavši zaslugu za to ukupnom gospodarstvu i Vladinim mjerama.

"Pripisujem to cijelom gospodarstvu i mjerama koje je Vlada činila jer rast industrijske proizvodnje i ukupnog BDP-a uvijek je zasluga prije svega ukupnog gospodarstva. Pokazatelj da je to rekordno najviša stopa rasta treba nas sve skupa obradovati i treba biti pozitivan i na tom tragu nastaviti", rekao je Marić nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se razgovaralo o aktivnostima u vezi mogućeg otkupa Ine i prodaje HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine skočila 14,9 posto, što je njezin najveći skok od 2001. godine. Time je nastavljen rast proizvodnje 23. mjesec zaredom. Istodobno industrijska proizvodnja u prosincu je porasla za 4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Ocjenivši kako se radi o zaista visokoj stopi rasta, Marić je naglasio da posebno veseli detaljnija struktura samog rasta, odnosno općeniti rast kapitalnih proizvoda u cijeloj 2016., što je nagovještaj jače investicijske aktivnosti i proizvodnje intermedijarnih proizvoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aktivnosti očito ima i na tom tragu treba nastaviti, ovo nam daje dodatni stimulans za dalje", dodao je no nije želio predviđati može li se takva stopa održati idućih mjeseci.

"Kad bih vam rekao da se može održati, bio bi to neozbiljan odgovor. Industrijska proizvodnja jedna je od važnih sastavnica BDP-a. Stopa rasta BDP-a od 3,2 posto koju smo predvidjeli za 2017. naša je procjena na temelju pokazatelja u tom trenutku. To je dobra stopa rasta nakon dugog razdoblja niskih i negativnih stopa, ali nas u srednjem roku ne može zadovoljiti. Tražimo stope rasta koje će, između ostalog, stvarati nova radna mjesta, a to su upravo ove koje vidimo kod industrijske proizvodnje", poručio je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo