Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ministar zadovoljan

Marić: 'Rast industrijske proizvodnje zasluga je ukupnog gospodarstva i Vladinih mjera'

'Pokazatelj da je to rekordno najviša stopa rasta treba nas sve skupa obradovati i treba biti pozitivan i na tom tragu nastaviti'

Image
Hina/ 30.1.2017. u 16:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo zbog rasta industrijske proizvodnje, koja je u Hrvatskoj u prosincu skočila 14,9 posto, pripisavši zaslugu za to ukupnom gospodarstvu i Vladinim mjerama.

"Pripisujem to cijelom gospodarstvu i mjerama koje je Vlada činila jer rast industrijske proizvodnje i ukupnog BDP-a uvijek je zasluga prije svega ukupnog gospodarstva. Pokazatelj da je to rekordno najviša stopa rasta treba nas sve skupa obradovati i treba biti pozitivan i na tom tragu nastaviti", rekao je Marić nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se razgovaralo o aktivnostima u vezi mogućeg otkupa Ine i prodaje HEP-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine skočila 14,9 posto, što je njezin najveći skok od 2001. godine. Time je nastavljen rast proizvodnje 23. mjesec zaredom. Istodobno industrijska proizvodnja u prosincu je porasla za 4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Ocjenivši kako se radi o zaista visokoj stopi rasta, Marić je naglasio da posebno veseli detaljnija struktura samog rasta, odnosno općeniti rast kapitalnih proizvoda u cijeloj 2016., što je nagovještaj jače investicijske aktivnosti i proizvodnje intermedijarnih proizvoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Aktivnosti očito ima i na tom tragu treba nastaviti, ovo nam daje dodatni stimulans za dalje", dodao je no nije želio predviđati može li se takva stopa održati idućih mjeseci.

"Kad bih vam rekao da se može održati, bio bi to neozbiljan odgovor. Industrijska proizvodnja jedna je od važnih sastavnica BDP-a. Stopa rasta BDP-a od 3,2 posto koju smo predvidjeli za 2017. naša je procjena na temelju pokazatelja u tom trenutku. To je dobra stopa rasta nakon dugog razdoblja niskih i negativnih stopa, ali nas u srednjem roku ne može zadovoljiti. Tražimo stope rasta koje će, između ostalog, stvarati nova radna mjesta, a to su upravo ove koje vidimo kod industrijske proizvodnje", poručio je ministar financija.

Upravo se čita

Hina/ 30.1.2017. u 16:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba