Vlada i Agrokor / Marić za RTL Danas: 'Očekujemo da će Agrokor ponuditi rješenja, ne bih komentirao natpise da se traži odlazak Ivice Todorića'

U međuvremenu i Vlada potvrdila 'tajni' sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora

14.3.2017.
19:12
VOYO logo

S ministrom financija Zdravkom Marićem porazgovarali smo o informaciji da je Vlada na sastanku odlučila da država neće pomagati Agrokoru, te o najnovijem zaduživanju Hrvatske na inozemnom tržištu. U međuvremnu, Vlada je izdala priopćenjeu kojemu je potvrdila sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora, te izjavila da prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike.  "Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje",  stoji u priopćenju izdanom nakon gostovanja ministra Marića u RTL Danas.

Je li istinita informacija koju je objavio N1, da je u nedjelju navečer održan sastanak u Vladi na kojem je odlučeno da država neće pomagati Agrokoru i da se traži odlazak Ivice Todorića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor je velika kompanija, naša najveća privatna kompanija, ima svoje domaće i međunarodne kreditore i dobar dio kompanija iz njihovog sustava su javne kompanije. Mislim da s izjavama i objavama treba uvijek biti poprilično oprezan, kako i s Agrokorom i predstavnicima Agrokora, tako i s drugim firmama. Mi iz Vlade se po potrebi nalazimo, analiziramo, diskutiramo različite trendove, tako da van toga ne bi ništa rekao. Ono što je važno, mi kao Vlada smo već nekoliko puta jasno indicirali, dakle pratimo razvoj događanja i sigurno da očekujemo da će Agrokor kao privatna kompanija ponuditi nekakva rješenja za ovu situaciju.

Je li taj sastanak u nedjelju onda održan ili nije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ja neću negirati, naravno, ali sve ono dalje što piše u smislu  priopćenja kojega sam evo maloprije baš vidio, to...zaista ne bih ulazio u komentare jer dobar dio toga zapravo i ne stoji, ali ne bih ulazio u komentare.

Vidim da večeras ne želite, ne možete govoriti o toj temi, no je li situacija uistinu tako ozbiljna i nudi li vlasnik i sa svoje strane neka rješenja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa koliko mi znamo, sigurno da se radi vrlo aktivno na toj cijeloj problematici, dakle kako s jedne strane iz perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i iz perspektive aktualnih trendova u smislu obveza, i najveći naglasak jest stavljen upravo prema segmentu dobavljača.

Kakva je trenutno situacija u Hrvatskoj...vratili ste se iz Londona, kažete, to je uspjeh, ali kažu drugi da nema tu previše mjesta euforiji jer i s tom niskom kamatom od 3,2% Hrvatska se i dalje zadužuje skuplje nego nama usporedive zemlje Slovenija, Slovačka i Češka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja već evo godinu dana kao ministar financija ponavljam, i čujete od nas kao od cijele Vlade, da nam je najveći fokus na smanjivanju troška financiranja duga, odnosno kapitala, kako države, tako onda posredno i poduzetnika i građana. Ne stvaramo nikakvu euforiju niti ne proglašavamo to kao ogroman uspjeh, ako uzmemo u obzir fakte i činjenice, mi smo jučer izdali obveznica u iznosu od milijardu i 250 milijuna eura na europskom tržištu uz dosta veliki interes investitora uz povijesno najniži prinos za refianciranje dvostruko skupljeg duga...

I to je pozitivan signal...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa sigurno da je: prošli tjedan smo raspravljali o Moody's-ovom izvješću - i Europska komisija, i rejting agencije, a evo sada i financijski investitori prepoznaju da je Hrvatska napravila značajne pozitivne pomake, i investitori vrlo pozitivno gledaju na gospodarske pokazatelje.

Neki strahuju da će ovi povoljni trendovi koji nemaju prevelike veze s nama, uspavati, usporiti reforme? Jer kao - ide nam, i ovako i onako, je li to realna opasnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz naše recentne prošlosti treba učiti lekcije. Mislim da smo svi mi u Vladi duboko svjesni da do toga neće doći, i nebrojeno puta smo govorili da je jednostavno sada pravo vrijeme za poduzimanje odlučnih koraka.

Ostatak intervjua pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo