Porast broja zaraženih / Marija Bubaš za RTL: 'Lokalni stožeri mogu donositi strože mjere, tako da prepuštam njima da kažu sto misle'

U Zagrebu se danima nižu rekordni brojevi novih slučajeva

26.10.2020.
18:40
VOYO logo

U svijetu raste broj zaraženih od koronavirusa pa neke države razmišljaju u strožim mjerama ili čak novim karantenama.

Primjerice, Austrija najavljuje potpuni lockdown zbog straha od opterećenja zdravstvenog sustava. Čeka li Hrvatsku ista sudbina komentirala je za RTL Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Austrija prati jedan rastući trend broja slučajeva, to je nekakva sitacija koju su oni procijenili zabrinjavajućom. Naši trendovi su slični, i čim imamo veći broj zaraženih naravno da možemo očekivati da će određeni postotak razviti težu kliničku sliku. Za sada bolnički sustav prima i pruža se zdravstvena skrb i nema razloga za zabrinutost, ali bolnice se ipak pune", rekla je Bubaš.

Image
OPSKRBA LIJEKOVIMA /

Nakon nove runde razgovora s veledrogerijama: Percač: 'Isporuka će biti otežana još neko vrijeme'; Marić: 'Nema čarobnog štapića'

Image
OPSKRBA LIJEKOVIMA /

Nakon nove runde razgovora s veledrogerijama: Percač: 'Isporuka će biti otežana još neko vrijeme'; Marić: 'Nema čarobnog štapića'

U Zagrebu se danima nižu rekordni brojevi novih slučajeva pa se postavlja pitanje treba li uvesti strože mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagreb je jednostavno najveći grad i najveća je gustoća naseljenosti pa nije čudno da vidimo veći broj slučajeva", izjavila je Bubaš i dodala:

"Edukacija je osnovni temelj svega, podloga za postupanje i mislim da će mjere donešene na nacionalnoj razini pomoći da se sitacija u Zagrebu stabilizira. Ali vidjeli smo da svaki lokalni stožer može donositi strože mjere, tako da prešutam lokalnom stožeru da kaže što misli", rekla je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na reagense u testnim centrima.

"Imamo 26 testnih centara u Hrvatskoj, taj broj se povećava i svaki testni centar skrbi da ima dovoljno materijala za provođenje testiranja. Tu su naravno i ljudski resursi koji su ograničeni, ali se radi na tome da se pomogne da se neki poslovni prenesu na druge tako da stručnjaci mogu raditi posao gdje ne mogu biti zamijenjeni. Možemo napraviti 10.000 testova dnevno, ali testiranje se treba provoditi u optimalnom opsegu", poručila je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je dala do znanja i što trebaju oni koj čekaju rezultate testova.

"Trebaju se ponašati odgovorno, znaju zašto su bili na testiranju. Ako sumnjaju da su zaraženi virsuom, trebaju biti kod kuće i ponašati se kao da jesu zaraženi. Izlaziti van samo u nužnim okolnostima da može funkcionirati domaćinstvo, nositi masku, distancirati se od drugih i svesti kontakte s drugima na minimum", izjavila je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuvši se na slučaj preminule maturantice, iskazala je sućut obitelji i dala preporuke za astmatičare.

"Što se tiče oboljelih od astme i drugih kroničnih bolesti ako nemaju akutizacije tegoba, trebaju se pridržavati mjera i ne sustezati se od sudjelovanja u normalnim životnim okolnostima, ali izbjegavati okupljanja", rekla je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo