I naši znanstvenici istražuju / Markotić o novim otkrićima: 'Ovo istraživanje pokazuje kako virus vara naš sustav'

Među znanstvenicima je i jedan hrvatski, a koji su uspjeli pronaći slabu točku koronavirusu

6.5.2020.
14:26
VOYO logo

Alemka Markotić komentirala je otkriće znanstvenika, među kojima je i jedan hrvatski, a koji su uspjeli pronaći slabu točku koronavirusu. 

''To je važno istraživanje i ogromna analiza. Unutar naše krvi postoje antitijela koja mogu djelovati na virus i među njima postoje različiti podtipovi, a samo jedan može djelovati na virus. On je definirao ona antitijela koja mogu djelovati na virus'', rekla je Markotić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I profesor Ivan Đikić je otkrio jednu "Ahilovu petu" virusa. 

''Naši znanstvenici svugdje po svijetu su uključeni u vrh istraživanja protiv Covida, to je obećavajuće istraživanje i virusi u kontekstu tih istraživanja pokušavaju 'prevariti' naš imunološki sustav. Prvo sustav ne može reagirati, a kasnije dolazi do jakog upalnog odgovora. Ovo istraživanje pokazuje kako virus vara naš sustav i omogućuje razvoj terapeutika koji bi to mogao spriječiti'', objasnila je Markotić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga za nultim pacijentima

"Uvijek kad imate novu bolest, prvo se pokuša uspostaviti dijagnostika i riješiti akutni slučajevi, a onda se ide gledati jesmo li među sličnim bolesnicima u prošlosti mogli naći te bolesti. Čuvamo masu različitih uzoraka od prijašnjih bolesnika i vi onda iz te banke seruma uzmete te serume i testirate bolesnike koji su imali neke respiratorne simptome upale pluća u 12. i 11. mjesecu sa serološkim testovima. Moguće je dokazati da netko ima antitijela, ali ti testovi nisu dovoljno dobri i specifični. Ako se nađu neka antitijela onda ćemo dokazati da je netko u prošlosti bio inficiran.

Možete doći do podataka kada se to počelo događati, to bi bio važan odgovor za zemlje poput Italije, Francuske i Španjolske. Moguće da je bilo mjesec dana kada se sve to skupa nije prepoznavalo. Za Hrvatsku ne mogu dati procjene, analizirat ćemo uzroke u više laboratorija. S obzirom da smo imali mirnu situaciju i 25 dana testirali bez ijednog pozitivnog, očekujem da se možda koji pozitivan pojavi, ali ne u većoj mjeri jer bi onda imali goru epidemiološku situaciju'', kazala je Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo