gošća RTL Danas / Markotić za RTL: 'Razgovarali smo da bi na Badnjak i na Staru godinu moglo doći do popuštanja mjera'

'Ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i skijaška sezona', kazala je

21.12.2021.
20:10
VOYO logo

Unatoč omikronu zbog kojeg se mnoge europske zemlje zatvaraju, Hrvatska za nadolazeće blagdane ne bi trebala postrožavati mjere.

Čak dapače, neke će i popustiti, što potvrđuje Alemka Markotić s kojom je razgovarao Goran Latković: "razgovarali smo da bi na Badnjak i na Staru godinu to bila opcija, a za dalje to su mjere koje obično raspravljaju i pregovaraju epidemiolozi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je danas rekao da su COVID potvrde u skladu s Ustavom, ali da Stožer u budućnosti kada bude donosio nove mjere će ih morati bolje i jasnije obrazložiti. "Nisam vidjela što je točno napisao Ustavni sud, ali nije nikakav problem da se mjere dodatno bolje pojasne i obrazlože", kazala je Markotić.

Image
SPORNA KORONAZABAVA /

Britanci ljutiti na premijera, a zemlja se suočava s najvećim brojevima zaraženih: Otkazan doček u Londonu, kraljica ostaje u Windsoru

Image
SPORNA KORONAZABAVA /

Britanci ljutiti na premijera, a zemlja se suočava s najvećim brojevima zaraženih: Otkazan doček u Londonu, kraljica ostaje u Windsoru

O omikronu

Na pitanje postoji li mogućnost da kada omikron postane dominantan da dođe do novih zatvaranja Markotić je odgovorila kako "sve zemlje prate situaciju. neke su zemlje više puta uvodile lockdown, a mi smo bili stava da pravila ponašanja, mjere koje propagiramo dvije godine, a to su: distanca, nošenje maski tamo gdje treba, dezinficijensi mogu držati stvari pod kontrolom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omikron se pokazuje kao iznimno brza varijanta. Ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i skijaška sezona. Vidjet ćemo što će se događati", pojasnila je Markotić.

Osam je slučaja omikrona potvrđenih u Hrvatskoj, a za još je desetak slučajeva u analizi u HZJZ-u i čekaju se informacije od Europskog centra za prevenciju bolesti, potvrdila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

COVID potvrde

"Na razini Europe je odlučeno da će nakon devet mjeseci od prve doze trajati potvrda, a za sad ase neće ograničavati trajanje nakon booster doze. To je još jedan motiv", kaže Markotić.

"Dok god će virus imati prostora se replicirati i dok god bude niska procijepljenost on će imati prostora za stvaranje novih varijanti", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi lijek protiv COVID je stigao u Hrvatsku, a nakon što predstojnik Puljiz obavi sastanak s Povjerenstvom ministarstva zdravstva za liječenje COVID bolesnik te će uslijediti dodatne instrukcije nakon kojih će započeti distribucija, potvrdila je Markotić.

Što se tiče učinkovitosti lijeka protiv COVID-a bio je dosta učinkovit na dosadašnje varijante pogotovo na delta soj. "Nemamo ohrabrujuće rezultate što se tiče omikrona, ali treba dozvoliti da se ipak vidi u većem broju ljudi", objašnjava ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje u Klinici

"Mi smo Klinika koja je prva bila uključena u hospitalizaciju. Prvi se otvaramo, zadnji se zavaramo tako da dok god druge bolnice imanju pacijente mi smo dupko puni. Jedno malo olakšanje za mene i moje kolege je da zadnjih tjedan dana imamo dovoljno mjesta da izdržimo do jutra i ne moramo zvati kolege iz drugih ustanova da nam preuzimaju pacijente", ohrabrujuće je rekla Markotić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo