KORONA EKONOMIJA / Maruška Vizek za Direkt: 'Smanjio se jaz između najbogatijih i najsiromašnijih županija u Hrvatskoj'

Vizek je kazala da najsiromašnije županije U RH bilježe značajan rast aktivnosti

26.10.2021.
8:25
VOYO logo

Znamo već da javni sektor i zaposleni u njemu pandemiju prolaze ekonomski gotovo neokrznuti ali kako je prošao privatni i korporativni sektor, osobito mala i srednje velika poduzeća u kojima je zaposleno 609 tisuća ljudi, što je 76 posto zaposlenih u privatnom sektoru. Na to je pitanje odgovor potražio Ekonomski institut i njihov je zaključak da su mala i srednje velika poduzeća prošla bolje nego velike korporacije.

Povećala se i njihova ukupna imovina i masa isplaćenih neto plaća a čak su povećali i izvoz. Ipak prihodi u toj kategoriji poduzeća su i najviše smanjeni za 4,3 posto, a smanjen je i broj zaposlenih za 3,6 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše su bile pogođene tvrtke u primorskim županijama pa se tako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobit od 486 milijuna kuna koju su imali 2019. u 2020- pretvorila u gubitak od 488 milijuna kuna, a broj zaposlenih se smanjio za čak 15 posto. Istraživanje je vodila Maruška Vizek, znanstvena savjetnica.

Image
Nije sve baš tako crno /

Više od očekivanog! RTL doznaje: Hrvatsko gospodarstvo ove će godine rasti više od 8 posto!

Image
Nije sve baš tako crno /

Više od očekivanog! RTL doznaje: Hrvatsko gospodarstvo ove će godine rasti više od 8 posto!

"Pa evo ove godine je valjda prvi put u hrvatskoj povijesti, ili barem zadnja dva desetljeća imamo priliku gledati da su poduzetnici, manji poduzetnici u svim primorskim županijama koje karakterizira dominantna turistička aktivnost, zabilježili pad poslovne aktivnosti i lošije financijske rezultate, dok primjerice najsiromašnije županije u Republici Hrvatskoj (poput Vukovarsko-srijemske, Osječko-slavonske, podravske, virovitičko-križevačke) bilježe značajan rast aktivnosti pa je ovo jedna iznimna godina u kojoj ćemo baš zbog krize zabilježiti i barem regionalnu konvergenciju, odnosno smanjivanje jaza između najbogatijih i najsiromašnijih županija u Republici Hrvatskoj", kazala je za Direkt Vizek.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo