Ima li kraja apsurdima? / Maslinari odlaze u Ameriku, svake godine poberu puste nagrade za ulja, a onda im nagradne kipiće u Hrvatskoj – carine!

Nije riječ o beznačajnim novcima, a na kraju je ispalo da je riječ o praksi koja je u EU-u nezakonita

30.6.2021.
21:30
VOYO logo

Za osvojene nagrade na međunarodnom natjecanju u SAD-u hrvatski maslinari moraju platiti carinu. Razlog je to što, uz priznanje, dobitnici stječu pravo kupnje kipića i markica koje godinama unatrag Hrvatska redovito carini.

No, ove se godine na natječaj prijavio i veliki broj dalmatinskih proizvođača koji su odmah uočili da takva praksa nije u skladu sa zakonima EU. Ivan Dobran je za RTL ispitao o čemu je riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku hrvatski su maslinari osvojili čak 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja. Nisu zamjerili to što im nitko od političara nije čestitao, ali nezadovoljni su zato jer godinama za svoje nagrade plaćaju carinu. 

"Prošle godine smo nastupili u New Yorku s tri naša ulja, sva tri su bila zlatna. Od toga smo imali pravo na kupnju tri kipića. Znači, kipići se kupuju i kada se dostave ovdje, dolaze na našu carinu i onda smo dobili neugodnu obavijest iz Zagreba da moramo platiti carinu na kipić", ispričao je Velimir Jurić, proizvođač maslinova ulja iz Vodnjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupili su samo jedan kipić za 200 dolara što se uz poštarinu popelo na 550. A na to su platili još 600 kuna carinskih troškova i PDV-a. Praksa je nezakonita prema legislativi Europske unije, a primjenjuje se samo u Hrvatskoj.

Đurđica Beletić je ove godine osvojila čak osam medalja i unatoč svemu odlučila kupiti po jedan kipić za svako nagrađeno ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslali smo svih osam monokultivara i svih osam je dobilo medalju. Od toga je pet zlata bilo i tri srebra", kazala je.

'Ne razmišljaš koliko košta'

Kipiće su platili oko 1700 dolara, što znači da bi carina i PDV trebali iznositi oko 800 dolara. Nije to mali novac, ali smatraju ga ulogom u marketing svojih proizvoda:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad mi vidimo to priznanje i kad smo puni entuzijazma, onda ne razmišljaš koliko košta. Samo je bitno da ga imam."

Ove su se godine, međutim, tradicionalno uspješnim Istranima pridružili Dalmatinci. Ubrzo su uočili nepravilnost i požalili se Ministarstvu poljoprivrede koje je od Carinske uprave dobilo pozitivan odgovor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj pravnoj situaciji moguće je primijeniti oslobađanje od carina i PDV-a s obzirom da nagrada kao predmet nema komercijalnu narav unosa robe u carinsko područje, već je očitovanje uspjeha na međunarodnom događaju", glasio je odgovor.

Ministarstvo poljoprivrede je po saznanju o ovom uspjehu počelo i organizaciju prijema uz javno čestitanje koje će se održati u prvoj polovici srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo