DIREKT OTKRIVA SVE TAJNE / Masoni: Elitisti koji se vole maskirati ili štovatelji đavla koji žele uspostaviti novi svjetski poredak?

Njihova je organizacija tajna, ali u Hrvatskoj tajnu staru 303 godine nisu mogli čuvati

20.2.2020.
8:43
VOYO logo

Dražen Jelenić. Jedna loža koštala ga je kredibiliteta, druga loža koštala ga je posla. Braća su se međusobno porječkala pa je na vidjelo izašla tajna o kojoj se dugo nagađalo - o masonima na visokim funkcijama. I tako su masoni postali kod nas najtraženiji pojam na Googleu.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Dražen Jelenić (RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Prva loža u Hrvatskoj osnovana je u Glini u 18. stoljeću. Da zidovi podruma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici 5 mogu pričati, ispričali bi povijest okupljanja masona lože Prudentia. Zgrada naslonjena na dvorište zagrebačke katedrale skriva i tunel.

''Prolaz je važan zato što je u danom trenutku povijesti prilikom prvog posjeta pape Ivana Pavla II na jednom mjestu stajala policija koja ga je čuvala zato što se iza zidova nalazi prolaz prema Kaptolu koji je svojevremeno koristio Maksimilijan Vrhovec kada je dolazio na sastanke masonske lože Prudentia koja se nalazila nekoliko metara dalje'', objašnjava Marinko Brkić Tot, urednik portala Blaga & misterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Marinko Brkić Tot (RTL)

Danas razizemlje, a nekad tri metra ispod zemlje. Iz tunela se odlazilo do kovanih vrata, a u ložu su mogli samo članovi uz posebne lozinke. Loža se sastojala od tri prostorije. Prva je bila za ostavljanje osobnih predmeta. Srednja, mala prostorija bila je za meditacije. Na zidovima se i danas vide ostaci freski kojima je tada bila oslikana.

''Freske se vide i na fotografijama koje je fotografirao povjesničar Gjuro Sabo 1941. godine i one predstavljaju prikaz, odnosno razvoj ljudskoga života prema načelima Slobodnog zidarstva'', objašnjava Ivana Horvatek, urednica portala Blaga & Misterije.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ivana Horvatek (RTL)

U najvećoj prostoriji sastajali su se slobodni zidari odnosno masoni. Prudentia je bila aktivna 13 godina, a ideja o Velikoj loži rodila se nedaleko hrvatske metropole. Dvorac Brezovica nalazi se svega 20-ak minuta vožnje automobilom od Zagreba i upravo je u tom dvorcu 1775. osnovana Velika loža Hrvatske. Osnovao ju je Ivan Drašković. Danas je dvorac u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

''Kad govorimo o slobodnim zidarima možemo promatrati stvari u dvije faze. Prva je ona kad se stvarno zidari okupljaju u Srednjem vijeku. To su majstor koji su gradili dvorce, utvrde, posebno katedrale i putovali su Europom, zato i jesu slobodni zidari'', objašnjava povjesničar Hrvoje Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Dvorac Brezovica (RTL) 

Pojava masona u Hrvatskoj nije zaostajala za svijetom, vrlo brzo nakon prve lože u Velikoj Britaniji masonerija je stigla i na ove prostore. Masoni su kasnije djelovanje temeljili na znanosti i razumu i ubrzo došli u sukobe s vlastima i crkvom. 1940. masonerija je zabranjena u Kraljevini Jugoslaviji, a dio njihovih predmeta danas se čuva u Muzeju Slavonije u Osijeku.

''Da bi se postalo slobodni zidar, moralo se balotirati. Imamo sačuvanu i originalnu kutiju za balotažu. Naime, u njoj se nalaze crvene i bijele kuglice, a na kraju se moglo vidjeti da li svi imaju povjerenja u brata  i da li ga kod sebe primaju'', objašnjava Grgur Marko Ivanković, voditelj zbirke koja sadrži više od 400 slobodnozidarskih predmeta u Muzeju Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kutija za balotažu (RTL)

Poznatiji hrvatski masoni bili su grof Janko Drašković, biskup Maksimilijan Vrhovec i odvjetnik Marijan Hanžeković. I Mozart, Goethe, Churchil, George Washington i još 13 američkih predsjednika također su bili masoni. 

Kako bi se hijerarhijski prepoznali koriste tajno rukovanje i imaju lozinke. U svoje redove ne primaju ateiste, ali istovremeno Katolička crkva ih ne priznaje, naime, kako napominje župnik Župe Svetog križa u Rijeci Kristijan Zeba: ''Crkva u potpunosti odbacuje prihvaćanje masonskih organizacija i ne podržava njihov rad. To jasno pišu svi crkveni dokumenti''.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kristijan Zeba (RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj trenutno postoje tri velike lože i oko 800 masona, a da bi se postalo masonom osoba mora vjerovati u ideale bratstva i besmrtnosti ljudske duše, ali ulazi se samo na preporuku druge braće.

''Kada kandidat dolazi na inicijaciju u prvi stupanj, on dolazi iz mraka i traži više svjetla. I tako se odvija na taj način ritual'', objašnjava slobodni zidar Mirko Zoranić.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ivan Pernar (RTL)

Jedan od najvećih neprijatelja masona u Hrvata danas je Ivan Pernar. Kaže kada je govorio da postoje smijali su mu se, a sada svjedočimo obračunu među masonima: ''Imaju svoje ljude u korporacijama, u svijetu politike, sad vidimo u pravosuđu. Posvuda su. Oni imaju taj princip bratskog pomaganja''.

Jedno od pravila je da masoni ne svjedoče istinito jedni protiv drugih, a teorije zavjere govore da kontroliraju politiku i financije u brojnim državama. Njihova je organizacija tajna, ali u Hrvatskoj tajnu staru 303 godine nisu mogli čuvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo