Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
šef prometne policije

Mataija za RTL o svjetskom prvaku i strašnoj nesreći u Dubravi: 'Svi su pomislili da je mladi vozač, no... Bi...

Stvarno smo proveli opsežno kriminalističko istraživanje i utvrdili da nema elemenata kaznenog djela, rekao je Mataija

rtl.hr/ 26.4.2021. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija gostovao je u RTL-u Danas te je komentirao nesreću svjetskog rally prvaka Sébastiena Ogiera koja se dogodila u Aveniji Dubrovnik u Zagrebu.

Je li vozač rallyja u ovom slučaju adekvatno kažnjen?

Što se tiče policije, mi smo proveli opsežno kriminalističko istraživanje, utvrdili smo sve činjenice nastanka prometne nesreće i sukladno tome vozač je procesuiran sukladno zakonu o sigurnosti na cestama. Dakle, što se tiče ove prometne nesreće vozač je kažnjen zbog više prekršaja, neopreznog mijenjanja prometne trake, zbog toga što je izazvao nesreću, ali isto tako i da nije postupio po naredbi ovlaštene službene osobe, odnosno, da je napustio mjesto prometne nesreće. Vozač je kažnjen s ukupno osam tisuća kuna, a osim toga izdana mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom šest mjeseci na teritoriju RH. Pošto se radi o stranom državljaninu, tu se ne može oduzeti vozačka dozvola , već se izriče zabrana. Nakon te prometne nesreće, on je napravio prekršaj u kojem nije bilo prometne nesreće, dakle, prošao je kroz crveno svjetlo, a za taj prekršaj, vozač je sankcioniran s tri tisuće kuna i izrečena mu je zabrana upravljanja vozilom od 1 mjeseca na području RH. 

Svi smo vidjeli fotografiju gdje se policajci drže rukama za automobil. Je li ta sutuacija možda okarakterizirana kao bijeg ili možda napad na policajca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rekao sam, stvarno smo proveli opsežno kriminalističko istraživanje i utvrdili da nema elemenata kaznenog djela, već da je to u prekršajnoj odgovornosti. Kao što sam rekao, vozač je sankcioniran jer nije postupio po naredbi ovlaštene službene osobe, odnosno, zato što je napustio mjesto prometne nesreće.

Vidjeli smo i strašne scene iz zagrebačke Dubrave. Što se tu dogodilo, imate li prve informacije?

Upravo se čita

Svi su vjerojatno pomislili da se tu radilo o mladom vozaču, međutim prometnu nesreću je izazvao vozač starije životne dobi, 1954. godište. Zbog brzine, izgubio je nadzor nad vozilom, sletio s kolnika i naletio na šest parkiranih vozila. Sreća, moramo reći da je u toj nesreći bilo i sreće jer je jedno od tih vozila odbačeno i na pješaka, zadobio je lake tjelesne ozljede. Vozač se prevrnuo na krov, ali isto tak prema mojim informacijama, ni on nema teške tjelesne ozljede. Utvrđeno je da nije bio pod utjecajem alkohola. Definitivno se radi o velikoj brzini, a vidjeli ste da se vozač vozi po tračnicama koje znaju biti jako nezgodne i skliske tako da vjerojatno zbog brzine je izgubio nadzor.

Koliko bi ovdje mogla biti kazna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve će zavisiti oko toga kolike su ozljede. Vozač će dobiti tisuću kuna kazne zbog izazivanja prometne nesreće i sad zavisno od toga hoćemo li moći utvrditi brzinu, tolika će biti kazna, jer što je veća brzina, to je veća kazna.

rtl.hr/ 26.4.2021. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba