VEĆ SUTRA MOŽE U PROIZVODNJU / 'Mate Rimac' iz Imote svojim rukama može sve: Sad je izradio i 'bicikl koji govori'

Mario Ljubičić živi u Runoviću kraj Imotskog i ima još jedan izum koji bi trebao biti prekretnica u turizmu

7.10.2019.
17:20
VOYO logo

''Na ovoj lokaciji sam s papira prešao u realnost. Razvijen sam od nule'', kaže on – bicikl koji govori, najnoviji izum 22-godišnjeg genijalca iz Runovića na kojemu je radio pet mjeseci: "Bicikl je izrađen od nule. Od okvira, baterije, cijelog softverskog dijela, cijele elektronike to smo ja i moj rođak izradili u Runoviću. Bicikl u svakom trenutku zna lokaciju i zna sve trenutne zanimljivosti u blizini".

Uz bicikl dolazi i pametna kaciga s pomoću koje biciklist komunicira, a ona govori 50 jezika: "Dođete na bilo koju povijesnu lokaciju i bicikl će vam ispričati sve o toj lokaciji. Bilo da želite avanturističku rutu napraviti po našem najljepšem krajoliku, bicikl će vam kreirati i tu rutu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domet mu je 100 kilometara, a postiže brzinu od 35 kilometara na sat. U izradi softvera pomogao mu je rođak, programer Ivan Ljubičić, koji kaže: "Nisam imao poprilično znanja što se tiče programiranja, elektronike i svega toga. Kao što vidite, dosta sam toga naučio u radu s rođakom i nadam se da ćemo uspjeti s ovim proizvodom".

Mariju ovo nije prva inovacija. Dosad je patentirao električni automobil, pametnu ljuljačku i pametne kontejnere. Iza sebe ima niz nagrada i priznanja. Najponosniji su roditelji, a njegov otac Ivan Ljubičić kaže: "Nisam očekivao ovakav uspjeh. Za mene je uspjeh, a sve ostalo što bude. Ponosan sam, ne može ponosniji nitko biti od mene''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titula "osoba godine Imotske krajine" najmanje je što je Mario zaslužio, kažu njegovi sugrađani. Ističu da je napravio veliku stvar za grad i misle da mogu reći da i oni imaju svojega "Matu Rimca".

"Stvarno se nadam da će i dalje napredovati i da će ostati u našoj Hrvatskoj i da je neće napustiti kao što su mnogi otišli'', nada se Mario Ljubičić: "Želim tu nešto razviti, želim tu nešto pokrenuti, želim da se živi ovdje, a ne samo da se seli i plače'' jer je kako kaže, najveća prednost ovog proizvoda - što ga može raditi u svojim Runovićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo