nakon pet tjedana / Matura je završila, bilo je manje varanja i poništenih ispita: 'Mislim da je bilo lakše nego prijašnjih godina'

Dok za jedne odmor počinje, drugi još moraju pisati prijemne na fakultetima

27.6.2022.
21:30
VOYO logo

Najstresniji dani za one koji završavaju srednju školu su gotovi. Posljednjih pet tjedana gotovo 29 tisuća maturanta izišlo je na ispite državne mature, a za kraj ih je čekala matematika.

Ove godine manje je varanja i poništenih ispita. Matura se osim u školama pisala i izvan granica Hrvatske, a polagao ju je i jedan zatvorenik. Nakon 180 minuta kraj. Posljednji ispit na državnoj maturi, onaj iz matematike je gotov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bilo je nekih zadataka koji su bili zanimljivo postavljeni, bilo je zadataka koji su bili lagani, sve u svemu rješivo'', rekla je Jelena Glasovac, maturantica XV. gimnazije u Zagrebu.

''Mislim da je bilo malo lakše nego prijašnjih godina, samo vježbajući ovako, ali treba malo raditi na brzini'', izjavio je Jasmin Jašarević, maturant XV. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok za jedne odmor počinje, drugi još moraju pisati prijemne na fakultetima.

''Konačno je dan kad su nestale brige, počinje nam ljeto i još samo upisi na fakultet'', kazala je Mila Grgurić, maturantica XV. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za mene još nije gotovo imam prijemni za medicinu idući tjedan, još malo truda i onda na zasluženi odmor'', izjavio je Eric Kovačina, maturant XV. gimnazije u Zagrebu.

Image
ZNANJE JE NOVAC /

Svaki drugi maturant plaća instrukcije. To je biznis na kojem se okrene sto milijuna kuna godišnje!

Image
ZNANJE JE NOVAC /

Svaki drugi maturant plaća instrukcije. To je biznis na kojem se okrene sto milijuna kuna godišnje!

Nakon dvije godine sve je prošlo bez pandemijskih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon ovih stresnih jako godina, matura je ove prošla mirno. Izazova u organizaciji ima ali mislim da smo uspjeli'', izjavio je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu.

Ove godine matura se nije pisala samo u školama, polagala se i izvan Hrvatske. Naša plivačica esej iz hrvatskog pisala je odmah nakon nastupa na svjetskom prvenstvu i to u ambasadi u Budimpešti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oko pola 9 sam imala svoju utrku na svjetskom prvenstvu nakon toga smo sjeli u auto i otišli u ambasadu. Čuvale su me dvije ženske koje rade tamo, brzo sam relativno napisala i nadam se nisam im puno muke zadala'', rekla je Meri Mataja, maturantica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

''Na taj način želimo pokazati učenicima da bez obzira na maturu mogu se baviti sportom i takvu poruku poslati i svima drugima'', kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretna je kaže što su joj ministarstvo i Nacionalni centar to omogućili.

''Znala sam da imam jedva 1 posto šanse da mi to odobre, da nisu ostala bi u Rijeci i pisala maturu u školi'', rekla je Mataja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije jedina, maturu izvan škole polagali su sportaši na pripremama ali i navijač koji je bio u istražnom zatvoru. U Nacionalnom centru provedbom 13. Državne mature su zadovoljni.

''Imamo samo jednog učenika kojemu su ispiti poništeni zbog korištenja mobitela, a lani smo ih imali dvadesetak'', kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su uspješni bili maturanti pokazat će konačni rezultati 18. srpnja.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo