Velika doza frustracije / Maturanti nezadovoljni probnim esejem: 'Ne znam zašto se nas ne sluša. Očekujem lošije rezultate'

Zanima ih zašto su rokovi ostali isti kao da je godina bila posve uobičajena, a u sve se, naravno, uplela i politika

12.5.2020.
21:00
VOYO logo

Uoči državne mature u lipnju maturanti su danas pisali probni online esej iz hrvatskog jezika. Prijavilo ih se više od 13.000, a na kraju je svoj rad predalo njih 11 i pol tisuća. 

Mnogi koji su se željeli okušati nisu uopće mogli ući u sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislav je jutros online pisao probni esej za državnu maturu.

"Nisam imao nikakvih tehničkih problema, i sam esej je bio zahtjevan, ali nije bilo ništa pretjerano teško za napisati", rekao je Mislav Majcan, maturant iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov vršnjak iz Zaprešića, cijelo je jutro pokušavao, ali poput onih koji su se u međuvremenu povezali i na Facebooku, nije uspio.

"Ja osobno sam se dobro pripremio, ali žao mi je da nisu svi imali priliku pisati eto taj esej, da dobiju povratnu info o tome koliko su spremni, jer još mjesec dana je do eseja", poručio je Tvrtko Tunjić, maturant iz Zaprešića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 13.180 maturanata koji su se prijavili za probni esej, na kraju ga je pisalo oko 11 i pol tisuća. Ništa zato, ovo je bila samo proba i nije bila obavezna, ipak, maturante brine prava matura i sve vezano uz nju.

"Velika je doza frustracije, jer ne znamo što će se kada promijeniti, tako da jako se teško pripremit za maturu, jako teško je počet išta radit i očekujem da će biti lošiji rezultati na maturi", rekao je Mislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo štrajk, najveći potres ikada, većina učenika je ostala bez svoga doma, mnogi učenici ne mogu pratiti online nastavu zbog manjka informatičke opreme, i stvarno ne znam zbog čega se nas ne sluša", poručio je Tvrtko.

Kao da im nije dovoljno zbunjujuće, u sve se uplela politika s oprečnim porukama. Izborni predmeti će se pisati, pa onda ipak neće, a kad se vidjelo da se tek nešto više od tri posto učenika razredne nastave vratilo u klupe eto još jedne prilike za prepucavanja u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi se uspješnost ove mjere mjerila na ispitu, prolaznost od dva posto znači pad, to nije niti za ocjenu dovoljan", rekla je Sabina Glasovac, saborska zastupnica.

"Usporedba je totalno promašena, ne ocjenjuje se oni koji nisu izašli, nego oni koji su izašli, znači poanta je jasna, mislim da je samo krivo adresirana i da treba pitati civilni stožer i one koji su propisali mjere i rekli da se može vratiti, zašto je tako to rečeno", poručio je Stjepan Ćuraj, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanja imaju i Mislav i Tvrtko. Zanima ih zašto su rokovi ostali isti kao da je godina bila posve uobičajena.

"Ja osobno sam mišljenja da je trebalo pomaknut maturu na kasnije datume jer uz tu svu količinu koju smo trebali pripremiti za maturu imamo i tu online nastavu, praktički nemamo se kad pripremati", izjavio je Tvrtko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bi rađe htio imat lijepo ugodno ljeto, prije fakulteta, nego da mi se pomakne sad matura za deveti mjesec", rekao je Mislav.

Uz sve što su proživjeli ove školske godine, zadnje prije fakulteta, čini se kako su se Mislav i Tvrtko pred ispit zrelosti pokazali zrelijima od odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo