SLATKA VUKOVARSKA TAJNA / 'Medene ruke': Braniteljske medenjake po tajnom receptu iz 1902. traži cijela Hrvatska

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Oblike i recepturu zadruga je zaštitila u Zavodu za intelektualno vlasništvo

13.3.2019.
16:36
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Slatki zalogaji autohtnog izgleda i jedinstvenog okusa traženi su diljem Hrvatske. Svaki je medenjak ručno rađen i napravljen od najboljih namirnica po receptu iz 1902. godine, a za njihovu izradu zaslužne su članice Braniteljske zadruge "Medene ruke" iz Vukovara, koje od 2010. godine u svojoj radionici prave taj tradicionalni hrvatski kolač. 

''Tradicija je duboko ukorijenjena u nama i trudimo se otrgnuti je zaboravu. Izvornosti pak želimo dodati i novu dimenziju prihvatljivu današnjem vremenu i svakako prepoznatljivu'', ističe predsjednica BZ-a "Medene ruke" Fanika Janko. Medeni kolači, čiji je rok trajanja najmanje šest mjeseci, iz grada koji je bio teško pogođen ratnim vihorom odlaze tako do ljubitelja slatkih zalogaja u obliku Vučedolske golubice ili vodotornja, simbola tog herojskog grada.

''To je jedinstvena simfonija izgleda, okusa i mirisa. A u poplavi kičerajskih suvenira želja nam je od početka bila ponuditi autohtoni medeni suvenir'', opisuje Janko. Oblike svojih medenjaka, kao i originalnu recepturu s početka 20. stoljeća, zadruga je, kaže, i zaštitila u Zavodu za intelektualno vlasništvo. U stvaranju tih posebnih medenjaka sudjeluje 10 članica zadruge, a sve su braniteljice ili djeca poginulih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata.

''Mi smo jedina braniteljska zadruga žena na razini Hrvatske koja je aktivna, i funkcionira, gotovo već desetljeće'', napomenula je u razgovoru za Glas Slavonije Janko.

Osim vukovarskih simbola, medeni kolači iz Vukovara odlaze i u obliku prepoznatljivih motiva hrvatskih gradova, od Iloka do Dubrovnika: ''Za Dubrovnik su to medenjaci, primjerice, s motivom sv. Vlahe, za Split je to zvonik crkve sv. Duje, morčić za Rijeku, Arena za grad Pulu, za Zadar je to crkva sv. Donata, kumica za Zagreb, Orion za Vinkovce ....'', opisuje Janko, a o motivima hrvatskih gradova na slatkim i jestivim suvenirima proizvedenim u Vukovaru dogovaraju se s turističkim uredima ili gradskim službama koje im često naručuju medenjake koji osvajaju ljepotom i izrade i ambalaže. 

Medenjake se pakira i u drvene škrinje Hrvatske, u minijaturnim izdanjima, koje su oslikane po uzoru na primjerice višku, virovitičku ili pak vukovarsku škrinju, čiji su motiv crveni tulipani na bijeloj podlozi. Oslikavaju ih na tradicionalni način, voskom, a njihov je medenjak postao vrlo omiljen jer ga se može i pojesti pa neće samo kao ukras skupljati prašinu.

No, vukovarski medeni kolači iz radionice Braniteljske zadruge nerijetko završe i u inozemstvu, a Janko ih je promovirala prije nekoliko godina i u sjedištu UN-a u New Yorku prilikom zasjedanja Glavne skupštine. Povremeno im i tvrtke naruče medenjake s njihovim znakom pa su tako radile 'pauka' za Parking Zagreb ili 'zmiju' za zagrebačke Ljekarne, životinje za Zoološki vrt u Zagrebu ili pak 'sovu' za Noć muzeja.

''Od početka proizvodnog procesa pazile smo da sve bude autohtono hrvatsko. Slijedeći našu bogatu slavonsku tradiciju, za smjesu medenjaka koristimo recept naslijeđen od bake naše članice. Nakon izrade smjese, tijesto se razvalja i kalupom dobivaju oblici. Zatim se peku i nakon hlađenja dovršavaju ocrtavanjem. Medenjak pakiramo u prozirnu foliju, s našim logom otisnutim na prikladan papir'', opisuje Janko, no recept je - tajna. Otkriva tek da se prave bez masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo