ZAHVAT OBAVILA U AMSTERDAMU / Medicinska sestra joj krivo obavila pobačaj u Osijeku, a komisija odbila novi jer je prošlo previše vremena

Image

'Jasno mi je da postoji rizik, ali ne razumijem da je netko po meni 15 minuta radio, a da je plod netaknut', šokirana je pacijentica

1.6.2022.
20:52
VOYO logo

Iako se pobačaj u Hrvatskoj po zakonu može normalno obaviti do 12. tjedna trudnoće, nakon slučaja s Mirelom Čavajdom i poplavom priziva savjesti u hrvatskim bolnicama, sve više žena izlazi u javnost sa svojim mučnim pričama oko prekida trudnoće.

Čak i kada im pravo na pobačaj nije bilo uskraćeno, brojne su se žene susrele s različitim problemima. Od kiretaže na živo, do neugodnih liječnika koji su pacijenticama postavljali pitanja svojstvenih nekom svećeniku, izgleda da su žene u bolnicama diljem zemlje doživjele svašta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja koja je svoju priču ispričala za 24 sata jest M., koja je termin za prekid trudnoće zakazala u KBC-u Osijek.

"Stojim tamo polugola, u sali su medicinska sestra i doktorica. Posvuda su iskorištene gaze i krv. I onda mi doktorica kaže da ne mogu dobiti opću anesteziju nego lokalnu, iako sam potpisala za opću i išla na pregled kod anesteziologa kako bih ju mogla dobiti. Pitala sam ju zašto, odgovorila je samo da ne mogu i da se popnem na stol. Kao da sve ovo nije dovoljno teško", započela je svoju priču za spomenuti portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je problema sa dogovaranjem zahvata imala od samog početka. Nakon što je zahvat čekala pet sat, kaže da su ju doveli pred gotov čin i poslali na stol s lokalnom anestezijom, iako je za 24sata potvrđeno da to baš i nije česta praksa u bolnicama. Zahvat je na kraju, kaže, izvodila medicinska sestra, a ne liječnica.

M. je ispričala da su joj nakon zahvata napravili ultrazvuk te zaključili da je sve prošlo u redu. No, tada je uslijedio šok. Na pregledu kod svoje privatne ginekologinje utvrđeno je da je plod netaknut i zdrav i da pobačaj nije prošao dobro, kao da nikada nije ni bila na zahvatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Situacija strahotna' /

Ginekolozi sa Sv. Duha protiv novog šefa koji treba omogućiti pobačaje: 'On sam ima priziv savjesti'

Image
'Situacija strahotna' /

Ginekolozi sa Sv. Duha protiv novog šefa koji treba omogućiti pobačaje: 'On sam ima priziv savjesti'

"Bila je jako šokirana jer je znala da sam išla na kirurški zahvat, a ne na medikamentozni pa joj je bilo nevjerojatno da se ovo može dogoditi. Poslala me odmah u KBC Osijek jer sam tamo i išla na zahvat. Odmah sam otišla, napravili su mi dva ultrazvuka i pokazalo se da je trudnoća i dalje prisutna i da je plod čitav. Prošla sam jedno četiri - pet doktora taj dan. Svi su se ograđivali. Samo je jedna doktorica rekla da to nije greška, da znam što sam potpisala misleći na informirani pristanak", rekla je.

"Jasno mi je da postoji u svakoj operaciji rizik, ali ne razumijem da je netko po meni 15 minuta radio, a da je plod netaknut. Rekla je da se nekad zna dogoditi da ostane neka rezidua, ali eto meni se ovo dogodilo a je ostao cijeli netaknuti fetus. Rekla mi je da samo u 11. tjednu trudnoće. Poslala me da se javim u tajništvo i da mogu probati ponovno tražiti zahvat ali da je ona poprilično uvjerena da će me odbiti", dodala je M.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četveročlana komisija z KBC-u Osijek na kraju je odbila jer je prešla deseti tjedan trudnoće, pa se obratila u KB Merkur gdje su joj rekli da će na termin čekati nekoliko dana. Na kraju je iz straha, i uz pomoć udruge Hrabre sestre, pobačaj obavila u Amsterdamu gdje se, kaže, osjećala neusporedivo sigurnije nego u Osijeku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo