diskriminirane su / Medicinske sestre podnijele ustavnu tužbu jer ne mogu raditi samostalno u inozemstvu

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija

Ne budu li uskoro riješeni njihovi problemi, za zaštitu svojih prava mogli bi se obratiti Europskom sudu za ljudska prava

30.7.2015.
14:46
Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Inicijativa medicinskih sestara-medicinskih tehničara podnijela je u četvrtak ustavnu tužbu radi zaštite dostojanstva i radne osobnosti smatrajući da su medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom diskriminirani jer ne mogu dobiti potvrde za samostalan rad u inozemstvu niti mogu biti birani za predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara.

Članica Inicijative Gordana Miškulin izjavila je Hini da, iako su punopravne članice Komore, za razliku od članica s visokom stručnom spremom, od tog tijela ne mogu dobiti potvrde za samostalan rad u inozemstvu niti mogu biti birane na funkciju predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga što poput svojih visokoobrazovanih kolega ne mogu dobiti odgovarajuće potvrde za samostalni rad u inozemstvu, medicinske sestre i tehničari izvan hrvatske granice mogu raditi samo kao pomoćno, niže plaćeno osoblje, kazala je Miškulin.

S obzirom da je medicinskim sestrama i tehničarima sa srednjoškolskim obrazovanjem pravo na samostalni rad u inozemstvu priznato prilikom pristupnih pregovora s Europskom unijom, Hrvatskoj zbog ignoriranja tih preuzetih obveza prijete enormni penali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas Europa priznaje, samo mi po običaju izvodimo krivine", kazala je Miškulin.

Očekuju da će Ustavni sud uskoro odlučiti o njihovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti kako bi znali hoće li se obratiti Europskom sudu za ljudska prava. Ne budu li uskoro riješeni njihovi problemi zaštitu svojih prava mogli bi potražiti i od Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra zdravlja za bolnički sustav Dragan Korolija-Marinić izjavio je u četvrtak novinarima da su se jučer sastali s Inicijativom i da su se upoznali s njihovim problemima.

"Očito postoji neki problemi komunikacije s Komorom medicinskih sestara i to ćemo ovih dana riješiti", rekao je Korolija-Marinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miškulin kaže, pak, kako od resornog ministarstva očekuju da oduzme Komori ovlast izdavanja javnih potvrdi i zatraži od Komore hitne izmjene statuta prema kojem sada na dužnost predsjednice mogu biti birane samo sestre s visokom stručnom spremom.

Inicijativa u obrazloženju navodi da se sestrama s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem ne priznaju stečena prava koja su dobile prilikom pristupnih pregovora s Europskom unijom. Odgovornom smatraju Hrvatsku komoru medicinskih sestara, koju prozivaju da, uz prešutno odobravanje Ministarstva zdravlja, odbija izdati potvrde sestrama za samostalan rad u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvadeset i sedam ministara EU prilikom pristupnih pregovora zaključilo je da su hrvatske sestre sa srednjom stručnom spremne za 'planiranje i provođenje zdravstvene njege'", upozorava Inicijativa.

No sestre koje odlaze raditi u Veliku Britaniju, Irsku i druge europske zemlje, ne mogu ostvariti to svoje pravo, već rade samo kao pomoćno osoblje ili njegovateljice, a ovlasti im se sve više smanjuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa upozorava kako "svi šute o zakonu o sestrinstvu, koji nije usklađen s onim što je ispregovarano s EU i što je 27 ministara potpisalo da su hrvatske sestre samostalne za provođenje zdravstvene njege".

Znači li to da je 25.000 sestara u prekršaju, pita Miškulin te upozorava da se RH zbog ignoriranja preuzetih obaveze dovodi u opasnost da plati enormne penale koji mogu iznositi i do 80.000 eura dnevno, počevši s prvim danom pristupanja EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je RH lagala u pretpristupnim pregovorima, tada se Europa sa pravom može pitati tko radi u hrvatskim bolnicama, koje su to medicinske sestre koje je 27 ministara EU priznalo, a vlastito ministarstvo ne priznaje", navodi Inicijativa.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo