sekunde presudile / Medicinsko čudo u Sisku! Pacijentici s tri ubodne rane na srcu spasili život: 'Smrtni ishod je inače 99%'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Pacijentica je cijelo vrijeme stabilna, no zbog samih operacija održava joj se niži tlak kako se rane na srcu ne bi razašile

25.7.2022.
17:39
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Ove je subote popodne, oko 18 sati, u sisačku bolnicu pristigla pacijentica s tri ubodne rane u srce i dodatne četiri u predjelu jetre. Smrtnost kod takvih ozljeda, naročito srca, iznimno je velika, a njezin se slučaj već tada smatrao medicinskim čudom.

U nešto manje od dva sata, liječnici i drugo medicinsko osoblje uspjeli su zašiti tri otvorene rane na srcu te su, unatoč tome što je srce dva puta stalo pa se vraćalo u život, masažom uspjeli spasiti život pacijentici koja se danas dobro oporavlja od zadobivenih ozljeda, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brzina je bila iznimno bitna. Čudo da je došla živa. Tri su rane na srcu i smrtni ishod je inače kod takvih slučajeva 99 posto. U tih jedan posto je ona sada jer je imala sreće da je došla u takvom stanju da smo mi imali vremena za intervenirati i da je došla nama.  Iako je to sve jako brzo išlo, tri otvorene rupe na srcu ne daju puno prostora za preživljavanje. Plus probod jetre na četiri mjesta što je samo po sebi teška ozljeda. No, svi smo bili brzi, od laboratorija transfuzije do rendgena koji su napravili najbržu moguću dijagnostiku do anesteziološkog tima i nas koji smo bili spremni to napraviti", rekao je dr. med. Davorin Stojaković, pročelnik Službe za kirurgiju sisačke bolnice, za spomenuti dnevni list.

U timu liječnika koji je izveo ovaj komplicirani zahvat s pozitivnim ishodom bili su, uz dr. Stojakovića, i dr. med.  Marlena Ljubičić sa odjela za radiologiju, specijalist opće kirurgije dr. med. Igor Vrga, anesteziolog dr. med. Toni Tominić te te dr. Tin Markeš - specijalizant anestezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVI PUT U HRVATSKOJ /

Liječnici iz Vinogradske zamrznuli tumor, pacijent za RTL kaže: 'Pokusni kunić, najčešće dobro prođe'

Image
PRVI PUT U HRVATSKOJ /

Liječnici iz Vinogradske zamrznuli tumor, pacijent za RTL kaže: 'Pokusni kunić, najčešće dobro prođe'

"To je dežurna ekipa, to je znak da u našoj bolnici može smjena odraditi tako zahtjevne zahvate. To ne može ni u Zagrebu odraditi svatko, mora biti karidokirurg ili torakalni kirurg i dobra ekipa. Jer ne može se čekati liječnike da dođe. Njoj je 10 -15 minuta tih donijelo život.  Srce nam je dva puta prestalo raditi, mi smo ga rukama masirali da bi dobili natrag akciju njegovu i za zdravo čudo kad smo mi završili s tim, kad je ona prebačena u šok sobu, na Odjel intenzivne njege, za sat vremena se probudila i razgovarala s nama", dodao je dr. Stojaković.

Pacijentica je cijelo vrijeme stabilna, no zbog samih operacija održava joj se niži tlak kako se rane na srcu ne bi razašile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnička borba se nastavlja, no naš dio je odrađen kako spada i na vrijeme", zaključio je dr. Stojaković za Večernji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo