uzgajivači na rubu / Međimurski pčelar na sto muka. Izašao u javnost zbog pomora pčela pa ga na autu dočekale razderane hlače. Prijetnja?

Ako se i dozna da je na nekom polju korišten nedozvoljen pesticid lako bi se moglo dogoditi kao i 2020. da nitko ne odgovara

24.4.2022.
8:00
VOYO logo

Prije tri dana Željko Trupković, kao predsjednik udruge pčelara pred našim je kamerama pričao o tome kako je do pomora pčela u njegovom kraju najvjerojatnije došlo zbog trovanja pesticidima, a da je baš tih dana netko špricao uljanu repicu. I to je bilo dovoljno da ujutro na automobilu pronađe vrećicu u kojoj su bile razderane hlače.

"Mi smo to shvatili kao prijetnju, poruku nama - previše gurate svoj nos gdje mu nije mjesto. Više ne možemo zastupati pčelare Akacije. Ne želim dovoditi u opasnost sebe i svoju obitelj. Pčele su mi jako važne u životu, ali mi je obitelj i sinovi puno važniji", rekao je predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija, Željko Trupković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, policija kaže da se ovo ne računa kao prijetnja.

Pomor pčela ponovno ima i Vlado Vilus iz Preloga. Od njegovih 10 košnica koje smo posjetili neće biti ništa. Mrtve pčele već danima skuplja lopatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam i prošle godine ovakvih problema. Ponovno sam obnavljao pčele. Srećom ih imam na još jednom mjestu pa sam nešto sačuvao", kaže Vilus.

Pčelari su danas ljuti na poljoprivrednike koji koriste nedozvoljene pesticide, no ipak upozoravaju da nisu svi oni isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZDRAVKO TUŠEK /

Pomoćnik ministrice o pomoru pčela za Direkt: 'U ovom trenutku ne možemo reći koji su se pesticidi koristili'

Image
ZDRAVKO TUŠEK /

Pomoćnik ministrice o pomoru pčela za Direkt: 'U ovom trenutku ne možemo reći koji su se pesticidi koristili'

"Sad smo na polju uljane repice gdje je 60 hektara i tu nema nikakvih problema. U jednu ruku htio bih uputiti i ispriku svim onim dobrim poljoprivrednicima koji su sad možda i krivo optuženi. Nisu svi loši, nema loša iskustva sa svima, sa trovanjem. Tek sa malim brojem, ali velim to su teške stvari. To velim osobno, a ne kao predsjednik udruge", kaže Trupković.

Službeno, uzrok pomora pčela i dalje je nepoznat. Uzorci koje je inspekcija prikupila još će nekoliko dana biti na analizi. No, ako se i dozna da je na nekom polju korišten nedozvoljen pesticid lako bi se moglo dogoditi kao i 2020. da nitko ne odgovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo