velika inovacija / Među prvima smo isprobali 'šoping budućnosti': Kavu bi uskoro mogli kupovati pokretom prstiju

Ovo je stvarnost koja bi već sljedeće godine mogla zaživjeti i u hrvatskim trgovinama i kafićima

9.10.2018.
13:00
VOYO logo

Da se piće može naručiti i na drukčiji način, pokazuje ideja slovenske tvrtke Dinit Card Services koja se inače bavi kartičnim plaćanjem. Kada su nedavno vidjeli Microsoftove HoloLens, odlučili su kao inovativniji način plaćanja uvesti tzv. obogaćenu stvarnost. 

"Na primjer, ako uzmemo ovu šalicu, ovo je sad prava, da hoćemo naručiti kavu kroz hologram mi bi kroz naočale vidjeli tu šalicu isto na ovom stolu, bila bi na toj poziciji i mogli bi na primjer vidjeti sve kave koje ovaj kafić nudi", objašnjava Marko Prcać, voditelj razvojnog laboratorija tvrtke za kartično poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vas je stol prazan, ali ispred mene su četiri čaše sa sokom, crvenim vinom, šampanjcem i bijelim vinom. Evo želim naručiti sok, samo pogledam na njega, dolazi mi opcija da ga kupim. Na mobitel mi dolazi QR kod koji također skeniram pogledom i sok je kupljen. 

"Konobaru se ispiše narudžba na nekom njegovom interfaceu i on vam ju samo tu donese", objašnjava Prcać. Tehnologija je još u fazi razvoja, no uskoro ćemo i u Hrvatskoj moći plaćati pokretima prstiju po zraku, primjerice, ako želimo kupiti namještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi složimo lijepo sve ove stvari po kući, po stanu. Mi idemo u njih, vidimo ih, vrtimo ih, mijenjamo boje, sve god što želimo onda trebamo ih samo još kupiti", kazao je Gorazd Mauri, menadžer poslovnog razvoja tvrtke za kartično poslovanje.

Za široke mase, naočale od 20 tisuća kuna trenutačno su preskupe, no korporacijama koje bi svojim korisnicima tako donijele novi sadržaj, i nisu toliko. "Sada se strašno ovo koristi u automobilskoj industriji, u medicini gdje mogu, na primjeru studenti ne više radit na tijelima, nego rade s ovim objektima", kazao je Gorazd. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi inovativni Slovenci osmislili su i kako bi naočale mogle pomoći nautičarima. "On će dobiti sve informacije, ne znam, kurs jedrilice, brzinu vjetra, sve živo što mu treba on će imat ispred sebe kao holograme", tvrdi Gorazd.

Iako sada na prvi pogled ovakvo naručivanje kave nekome može izgledati smiješno, već za dvije do tri godine moglo bi postati normalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo