sretan dan žena! / Međunarodni je dan žena, a stogodišnja baka Anica za RTL otkriva koliko su se stvari promijenile

Koliko se život žena promijenio u jednom stoljeću? Baka Anica, koja je cijeli život živjela u malom selu u Lici, to dobro zna. Danas, kaže, bolje stoje i muškarci i žene jer u odnosu na vrijeme njezine mladost svi puno manje rade

8.3.2018.
19:15
VOYO logo

Ruže i karanfili u istom buketu znače da baka Anica iz Medka cijelo stoljeće na isti dan dvostruko slavi. Na 100. rođendan baka se prisjetila kako je nekada život u Lici bio težak, a pogotovo za žene. Danas, kaže, bolje stoje i muškarci i žene jer u odnosu na vrijeme njezine mladost svi puno manje rade.

"Ideš, radiš, kopaš, sve. Ali, baka je išla većinom i u Velebit dosta puta. Tada je bilo – mora si presti, mora si tkati, radit svaki posa što postoji. A ova omladina danas ne zna uvući onaj konac u iglu", priča Anica Grubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između dva svjetska rata ženska su djeca zbog siromaštva rijetko nastavljala školovanje, a posla je bilo i previše.

"Današnji tempo života nije nešto posebno lagan i nešto, ali opet za razliku od njih niti veš mašine, niti ikakvih pomagala, sve se to radilo ručno. I kopanje, i oranje, i sijanje, pomagali i u drva išli, stoka i sve živo", uspoređuje Aničina unuka, Milena Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderni Ličani ženama su potpora.

"Naravno da još uvijek ima prostora u svakom pogledu da se borimo za ravnopravnost žena, ali isto tako apeliram na naše žene da se one i same bore", poručio je Nikola Marad, vijećnik Ličko-senjske županije (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaže se s time i Sava koja u svojih 76 godina pamti i drukčiju, "tvrđu" Liku.

"Promijenilo se puno toga jer prije muževi nisu ništa žene poštivali. Idu u prodavnicu, svežu konja za drvo i oni odoše u kafanu, a one čekaju po pet sati. A ja velim njima kad dođu kući, ne bi ga ja čekala da je kanuo na oko", smatra Sava Ristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađima poručuje da je nasilje ono što žene ne bi nikada smjele trpjeti.

"Ja uopće ne dozvoljavam da netko pati i da neće da se razvede. Ja to ne obožavam. Daj čovječe božji, ako živiš s njim pet godina i vidiš da ne ide, bježi od njega!" savjetovala je Sava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baka Anica se nada da se njezina praunučica u životu neće mučiti kao ona, ali da će svakako biti vrijedna i čvrsta kako žene njezine loze i jesu.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo