IZNIMAN PROJEKT / Megaradovi na željeznici! Vrijedni su 614 milijuna kuna, a u njima pomaže posebni 'divovski' stroj

Uz potporu EU, HŽ će obnoviti još pruga diljem Hrvatske, i za je spremno preko devet milijardi kuna

26.4.2019.
8:40
VOYO logo

Potpuno novim i dvostruko bržim elektromotornim vlakovima na novim tračnicama za dvije bi godine trebali putovati stanovnici Zagorja i Zagreba. Radovi vrijedni 614 milijuna kuna u punom su jeku. Dok se promet ne normalizira - putnici će se morati naoružati strpljenjem i pripremiti na presjedanja, autobuse i čekanja. 

Stara pruga nestaje, a nova istovremeno nastaje. Između Zaprešića i Zaboka niče nova, moderna pruga kojom će voziti elektromotorni vlakovi, brži, ali i bolji za okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obnavljaju se četiri kolodvora na pruzi. Tri stajališta. Rade se četiri nova mosta. Ispravljaju se devijacije, odnosno ispravke krivina, kako bi mogla biti maksimalna brzina na pruzi 120 kilometara na sat", rekao je Nikola Buljan, član uprave HŽ Infrastruktura.

U idućih šest mjeseci, pruga će biti zatvorena. Ali, putnici ne moraju brinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za njih smo organizirali autobuse koji ih prevoze..."

Autobusi voze po starom rasporedu vlaka na istoj relaciji. Ipak, zbog presjedanja i gužvi na cesti, put na posao ponekad postaje i trosatna avantura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Autom odem do stanice. Pa idem na slovenski vlak. U Đurmancu presjedam na naš. I onda na autobus, pa odavde vlakom opet", opisala je Ivona iz Hromca način kako putuje.

Zato su radovi na ovom 614 milijuna kuna vrijednom projektu u punom jeku. Da budu brži radnicima pomaže megastroj. Istovremeno čupa staru prugu i stavlja nove betonske grede i tračnice. I jednom kad pruga bude gotova, putnici iz Zaboka uštedjet će čak 30 minuta. I za to se isplati strpiti, kažu putnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u iduće četiri godine Hrvatske željeznice će uz potporu Europske unije obnoviti još pruga diljem Hrvatske, i za to već imaju spremno preko devet milijardi kuna.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo