DAN SJEĆANJA / Glumac za Direkt o strahotama koje je njegova obitelj doživjela u Jasenovcu: 'Nikad nisam bio gladan, ali se bojim gladi'

Više milijuna Židova, Roma i mnogi drugi nisu preživjeli teror koji su nad njima provodili nacistički i fašistički režimi i njihovi pomagači pa se danas za sve njih obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta

27.1.2022.
22:42
VOYO logo

Prije točno 77 godina savezničke su snage ušle u Auschwitz i oslobodile preživjele i izmučene ljude pa se danas obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Više milijuna Židova, Roma i mnogi drugi nisu preživjeli teror koji su nad njima provodili nacistički i fašistički režimi i njihovi pomagači. Među takvima je bila i NDH čiji se zločini i danas često relativiziraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome što su članovi njegove obitelji prolazili u Jasenovcu, glumac Dado Ćosić govori u predstavi "Eichman u Jeruzalemu", a sve je prokomentirao i za Direkt.

"Meni je bilo fascinantno da ja kao čovjek koji nikad nisam bio gladan se u stvari bojim gladi. U predstavi pokušavam izvući zaključke kako to iskustvo mog djeda s kojim sam ja u stvari odrastao i te gladi koju je on iskusio za vrijeme Jasenovca pa i poslije nakon oslobođenja kako je to utjecalo na moj život danas koji s Jasenovcem nemam nikakve veze", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje stvari na kojima obrazovanje može više poraditi, primjerice znam jer sam bio u konstantnoj komunikaciji s memorijalnim centrom Jasenovac, znam koliko malo izleta tamo imaju, koliko malo djece dolazi, koliko škole malo vode brigu o tome. To nije dovoljno", zaključuje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo