Pad cijene / Meso pojeftinjuje, no očekuje nas drastično poskupljenje krumpira! 'Država mora intervenirati i prednost dati domaćem''

Velike oscilacije u cijenama jedino će zaobići voćare

6.10.2020.
8:15
VOYO logo

Meso je pojeftinilo oko 10 posto diljem svijeta. Posljedica je to pandemije koronavirusa, ali i svinjske kuge. Pad cijene bilježi i Hrvatska ponajviše zbog velikog uvoza iz zemalja Europske unije. Osim proizvođačima mesa, uvoz radi probleme i povrćarima. Istovremeno, očekuje se veliko poskupljenje krumpira.

Meso nikad jeftinije

U vrijeme pandemije koronavirusa, na nesreću proizvođača, a na sreću potrošača, meso nikad jeftinije. Zbog viska mesa u razvijenim zemljama Unije, meso se po nižoj cijeni prodaje državama kojima nedostaje, poput Hrvatskoj.

Najveći pad cijene ima piletina, 12 posto, slijedi svinjetina s padom od 9 cijelih 2 i junetina s padom od 4 cijela 1 posto. Stručnjaci napominju da je za pojeftinjenja svinjskog mesa i dalje najveći krivac afrička svinjska kuga i da domaća proizvodnja ne može opstati bez pomoći države.

''Država mora intervenirati, poticati poljoprivrednike kako bi se konačno došlo do samodostatnosti mesom. Dati im financijsku potporu i javno govoriti o tome da bi kupci trebali dati prednost domaćem mesu'', izjavio je Igor Miljak, dopredsjednik HGK-ove grupacije za crveno meso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD POLJA DO STOLA /

'Hrvatske poljoprivrednike treba učinkovitije štititi od uvoza proizvoda koji nisu skladu s europskim standardima'

Image
OD POLJA DO STOLA /

'Hrvatske poljoprivrednike treba učinkovitije štititi od uvoza proizvoda koji nisu skladu s europskim standardima'


No, pojeftinjuje samo meso, nego i povrće. Zbog robe iz uvoza, cijena mu je i do 20 posto niza. No to ne vrijedi za krumpir koji će od sljedeće jeseni poskupjeti i do 50 posto.

''Ne smije prema direktivi EU koristiti dosadašnje preparate protiv klijanja krumpira i zbog toga ćemo imati po 50 lipa veće troškove proizvodnje na svakih nekoliko kilograma kod robe koja se skladišti. A skladištimo 70 posto krumpira'', kazao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. 

Velike oscilacije u cijenama jedino će zaobići voćare. Hrvatska ima dovoljno svojih mandarina i jabuka, a manje probleme prave im tek države izvan Europske unije.

''Imate Srbiju i Makedoniju koje su imale obične urode i ono su to prije nas plasirali na naše tržište i sada je to konkurencija zbog koje neki proizvođač razmišljaju o pojeftinjenja jabuka'', rekao je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Makota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sva uvozna roba načelno i jeftinija, proizvodeći mesa, voća i povrća upozoravaju građane da pripaze, jer uz tu nizu cijenu rijetko ide i kvaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo