postigli dogovor s vladom / Mihalinec o kritikama: 'Govor mržnje ne pripada učiteljima. Prvo moraju vidjeti što je ispregovarano'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Povećanje koeficijenata odnosi samo na nastavno osoblje, dok će nenastavnom osoblju u obrazovanju po istom modelu povećati plaća kroz dodatke.

3.12.2019.
9:38
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Prosvjetni sindikati i Vlada nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak su postigli dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Vlada je "u trokoraku", kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine. Međutim, nisu svi zadovoljni postignutim dogovorom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Naime, povećanje koeficijenata odnosi samo na nastavno osoblje, dok će nenastavnom osoblju u obrazovanju po istom modelu povećati plaća kroz dodatke. Dogovorena je izmjena uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje postocima 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih gledao o masi plaća, nego koliko će dobiti zaposleni s našim sporazumima. Mi smo naše ciljeve ispunili, postavili smo jasne zahtjeve, od toga nismo odustali niti jednu stotinku i pregovori su ispunjeni. Možemo biti izuzetno zadovoljni i zato smo došli reći da smo spremni potpisati dodatak kolektivnom ugovoru", odgovorio je u utorak na kritike Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u ministartvu rada.

"Nismo stigli vidjeti primjedbe. Prvo ljudi moraju vidjeti što je ispregovarano i kakve su plaće. Mi smo vrlo ponosni na ovo što smo uspjeli. Osjećaj koji se pojavio je tuga da govor mržnje i netolerancije postaje mainstream u Republici Hrvatskoj i nažalost govor mržnje potiču neki koji se usuđuju govoriti da su nastavnici i nastavnička mreža. Govor mržnje i netolerancije ne pripada učiteljima, otvorite svoje mreže - Mrzim sve i nastavite tako", poručio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem rekla je da je najbitnije da su ciljevi postignuti.

''Tko može u sustavu obrazovanja može reći da nije stajao iza brojke 6,11? To je bila ključna riječ. To ne može reći ni kuharica, ni učitelj, čak ni ravnatelj, da ne stoji iza 6,11. Dinamika je bila kompromis, a 6,11 je bio cilj od kojeg nismo odstupali", rekla je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da nema potrebe da se sindikati osjećaju kao gubitnici.

"Vlada smatra da je u win situaciji jer smatra da je sačuvala fiskalnu odgovornost, ali sindikati se ne mogu osjećati kao gubitnici, jer je cilj postignut", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo