HOĆE LI SE POVEĆATI KOEFICIJENTI? / Mihalinec u RTL Direktu objasnio što traže školski sindikati: 'Premijer nije dao nikakvu ponudu'

U ovom trenutku se socijalni dijalog s Vladom odigrava preko medija, rekao je Mihalinec

17.10.2019.
22:50
VOYO logo

Andrej Plenković ipak nije uspio usrećiti sve državne i javne službenike. 6 posto povišice na osnovicu plaće, koliko je u tri rate ponudio za iduću godinu, odbili su oni koji su mu trenutno najvažniji. Sindikati u školstvu, koji inzistiraju na povećanju koeficijenta za 6 posto, a ne osnovice, jer bi im to trebalo donijeti znatno veće povišice. 

Dok se taj zahtjev ne ispuni  nastavljaju svoj cirkularni štrajk, pa nastave sutra neće biti u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko- senjskoj županiji, a za ponedjeljak ponovo najavljuju  štrajk u cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Socijalni dijalog s Vladom odigrava se preko medija"

U RTL Direktu gostovao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec te je objasnio zašto će u ponedjeljak opet štrajkati cijela Hrvatska. 

"U planu štrajka je bilo odraditi jedan ciklus koji završava sutra, a sutra će u štrajku biti zadnje županije, koje još nisu bile u cirkularnom dijelu. Donijeli smo odluku da nakon prvog ciklusa, ako ne dođe do rješenja, još uvijek smo "klasa optimist" da možda sutra sjednemo i dođemo do rješenja... Mi još nismo dobili poziv i u ovom trenutku se socijalni dijalog s Vladom odigrava preko medija", rekao je Mihalinec te dodao da ih Vlada još nije službeno pozvala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni medijima jave da su spremni za dijalog i da nas pozivaju, a ne pozivaju nas. Mi im odgovaramo da ćemo doći samo ako dobijemo poziv", kazao je Mihalinec. Premijer Plenković je i danas iz Bruxellesa ponovio da su sindikati dobili ono što su tražili, odnosno 6 posto povišice, i da mu nije jasno zašto i dalje štrajkaju. 

Traže povećanje koeficijenata

Mihalinec objašnjava da oni traže povećanje koeficijenta, a da s ponudom koju nudi premijer se ne rješava zaostajanje za koeficijentima. "Zaostajanje za koeficijentima za iste ili slične poslove u sustavu odgoja i obrazovanja koji imaju 6,11 posto veći koeficijent", kazao je Mihalinec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se o prestižu nego odnosu i dignitetu i poziciji kamo Vlada svrstava učitelje i nastavnike i sve zaposlene u sustavu obrazovanja. Smatramo da nas po koeficijentu mora staviti na mjesto koje nam odgovara. Naš zahtjev je bio izjednačimo se i zajedno sa svima idemo s osnovicom. Plenkovićev prijedlog je da nema izjednačenja i da nepravda ostaje i dalje. I mi smo u štrajku jer želimo ići u smjeru izjednačavanja", objasnio je Mihalinec. 

"Premijerove ponude nije bilo"

Odbacio je i navode da su odbili premijerovu ponudu iz jednostavnog razloga jer "premijerove ponude nije ni bilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je izrečena za saborskom govornicom. Možda premijer misli da je ponuda prihvaćena nakon aplauza njegovih sljedbenika, ali nije jer ponuda se daje u pregovorima. A ponuda koju je izrekao uopće nije išla prema nama koji smo u štrajku, nego prema svim sindikatima javnih službi. To je pregovarački odbor od 11 sindikata javnih službi", kazao je Mihalinec te dodao da im je drago zbog te povišice, ali da se ona nije odnosila na njih.

"Mi želimo riješiti koeficijente unutar školskog sustava. A premijera ću podsjetiti da je već ove godine jednom promijenio koeficijente unutar našeg sustava, znači može se, samo ako se hoće", kazao je Mihalinec. Objasnio je da bi školski sindikati željeli da se prvo osnovica poveća za 6 posto pa na to bi još i povećanje koeficijenata za šest posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest posto donosi 380 kuna veće plaće

Izračunato je da bi povećanje osnovice za šest posto donijelo oko 380 kuna veće plaće, a Mihalinec je otkrio da bi toliko otprilike donijelo i šest posto povećanja koeficijenata. "Ako ne znaš riješiti problem, onda osnuj povjerenstvo", rekao je Mihalinec o najavi premijera Plenkovića da će se razgovarati i o koeficijentima u školstvu. 

"Mi smo mu već pokazali da unutar našeg sustava ima jedan koeficijent i drugi i da su to poslovi iste složenosti posla. Znači, taj posao mlađeg asistenta, kompletan sustav znanosti i visokog obrazovanja se slaže da je to visoka stručna sprema i jednaka složenost poslova kao i učitelj i nastavnik i ostali u sustavu obrazovanja koji rade s djecom", rekao je Mihalinec te zaključio da štrajk ide dalje i da čekaju poziv iz Vlade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo